Selectați pagina

Identitatea personală nu mai este sigură în Moldova. Escrocii îţi pot folosi datele pentru crime

Identitatea personală nu mai este sigură în Moldova. Escrocii îţi pot folosi datele pentru crime

furt identitateFiecare dintre noi își amintește, cu siguranță, despre cel puțin o situație când i s-a cerut copia buletinului de identitate sau IDNP-ul. Acest lucru s-a întâmplat fie la bancă, fie la magazin pentru perfectarea cartelelor de reducere.

Problema e că oferind această informație benevol, punem la dispoziția unor străini date care ar putea fi folosite în scopuri criminale.

Radu a devenit victima unui furt de identitate. În doar câteva zile, el a acumulat 98 de puncte de penalizare. Potrivit Centrului de Monitorizare a Traficului Rutier, Radu a încălcat legea fiind la volanul mai multor mașini de lux.

“Amenzile sunt făcute pe un automobil în raionul Aneni la o cameră peste o oră la Botanica, iar peste 20 de minute la Ciocana, pe mașini diferite , asta nu este logic nu pot fi eu la volan la o mașină și tot odată la a treia”, spune Radu.

Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a constatat că, din numele lui Radu, prin intermediul terminalelor de plată, au fost achitate peste 30 de contravenţii în trafic. În acest caz a fost iniţiată o anchetă penală.

“Există persoane care au gândit această schemă, acumulează mai multe procese verbale utilizează buletinul de identitate sau copia acestuia merg la serviciul de plăţi on-line şi achită”, explică procurorul Dumitru Obadă.

Radu are o presupunere cum infractorii au intrat în posesia datelor din buletinul său: “Vreo şlase ani în urmă m-am folosit de mașini la închiriere și posibil să fi rămas datele mele”.

Au existat cazuri când, având la dispoziţie copii ale buletinelor de identitate ale unor cetăţeni, infractorii au reuşit să-i deposedeze de apartamente şi chiar să contracteze credite în numele lor.

În prezent, în Moldova, există două instituţii de stat care gestionează baze de date în care se păstrează informaţii despre cetăţenii ţării. Este vorba despre întreprinderile “Registru” şi “Cadastru”.

[youtube]http://youtu.be/CsEc__Vqxgo[/youtube]

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке