Selectați pagina

Icoana Maicii Domnului Kasperovskaia

Icoana Maicii Domnului Kasperovskaia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Icoana Maicii Domnului Kasperovskaia este prăznuită pe 1/14 octombrie, 29 iunie/12 iulie și miercuri în Săptămâna Luminată.

Tradiția spune că această icoană sfântă a fost adusă la Cherson din Transilvania la sfârșitul secolului al XVI-lea de către un sârb. Moștenită din generație în generație, icoana a ajuns la Iuliana Kasperova în anul 1809.

Într-o noapte friguroasă din februarie 1840, ea se ruga înaintea icoanei căutând alinare în necazuri. Privind la Icoana Maicii Domnului, a observat că aceasta, care era întunecată de trecerea vremii, a devenit dintr-o dată luminoasă. După aceasta, icoana a început să fie proslăvită prin multe minuni, iar oamenii au considerat-o făcătoare de minuni.

În timpul Războiului Crimeii (1853-1856), icoana a fost purtată în procesiune prin orașul Odessa, care a fost asediat de forțele inamice. În Sfânta și Marea Vineri, orașul a fost cruțat. Din acel moment, în fiecare vineri este săvârșit un acatist în fața icoanei din Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Odessa.

Icoana este pictată cu uleiuri pe o pânză montată pe un cadru de lemn. Maica Domnului îl ține pe Prunc pe brațul stâng. Pruncul ține în mâna dreaptă un sul de hârtie.

De o parte și de cealaltă a icoanei sunt reprezentați Sfântul Ioan Botezătorul (7/20 ianuarie) și Sfânta Tatiana (12/25 ianuarie). Aceștia au fost probabil sfinții patroni ai primilor proprietari ai icoanei.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.