computer-medicIBM și-a anunțat de mult timp intenția de a introduce supercomputerul Watson în industria medicală. Cel mai mare furnizor IT din lume face în sfârșit acest pas, alături de parteneri precum Apple, Johnson & Johnson și Medtronic.

Watson este un sistem computerizat cu inteligență artificială, capabil să răspundă la întrebări puse în limbaj natural. A fost dezvoltat prin proiectul DeepQA – IBM de către o echipă de cercetare condusă de David Ferrucci. Computerul Watson a fost creat pentru a-i ajuta pe medici în diagnosticarea şi tratarea pacienţilor. A obţinut notorietate în Statele Unite în februarie 2011, după ce a devenit noul campion al jocului televizat “Jeopardy” în faţa a doi adversari umani, consideraţi cei mai buni experţi din lume în acest joc.

În afară de partenerii menționați mai sus, IBM a anunțat că va cumpăra Explorys, un program folosit de Cleveland Clinic pentru a depista tipare în diverse boli și tratamente pentru acestea, și Phytel, un software care destinat îngrijirii optime a pacienților și păstrării evidenței internării acestora, notează New York Times.

Cei de la IBM consideră că tehnologia Watson va aduce îngrijirea medicală la alt nivel, fiind capabilă să stocheze cantități impresionante de date. IBM a implementat deja proiecte individuale folosind Watson în clinici din New York, Houson și Cleveland. Totuși, dezvoltatorii săi cosideră că va dura până să poată fi introdusă și acceptată în toate clinicile.

Felul în care IBM combină și analizează datele de sănătate i-au asigurat succesul în industria medicală de zeci de ani. Compania și partenerii săi consideră că schimbările tehnologice, economice și politice vor favoriza implementare noilor tehnologii pe care le dezvoltă în prezent. Mizează pe dezvoltarea inteligenței artificiale, pe stocare online accesibilă ca preț și o asigurare de sănătate care se va axa pe menținerea sănătății pacienților.

Un punct important al parteneriatului pe care IBM l-a încheiat cu Johnson & Johnson prevede îmbunătățirea condițiilor de tratament pentru pacienții care au avut înlocuiri de oase în genunchi sau șold.

Medtronic vrea să folosească tehnologia pentru a trata diabetul, dincolo de asigurarea insulinei și monitorizarea nivelului de glucoză. Dispozitivele Medtronic sunt deja digitale și generează multe date, dar compania plănuiește să folosească software-ul Watson pentru a preveni crizele pacienților și de a ajusta automat doza de insulină, precum și de a alerta medicii în timp real.

Apple a introdus recent HealthKit și ResearchKit pentru a ușura stocarea datelor medicale pentru posesorii de dispozitive cu iOS. Aceste date vor putea fi introduse în Watson. Inițiativa IBM ridică semne de întrebare în ceea ce privește intimitatea pacienților, dar dezvoltatorii săi susțin că pacientul va avea control absolut asupra datelor sale. Totuși, chiar și criticii consideră că există mult potențial în proiect.

Sursa: http://playtech.ro