Selectați pagina

Iernile in Moldova nu mai sunt ca cele de altadata

Iernile in Moldova nu mai sunt ca cele de altadata

zapadaTroiene ajungand la doi-trei metri inaltime si geruri aspre, cu temperaturi de pana la minus 35 de grade Celsius, din cauza carora zapada scartaia sub picioare. Asta isi amintesc bunicii nostri, cand vine vorba despre iernile de altadata. Pentru ei, actualul anotimp rece este bland si usor de depasit. O confirma si meteorologii, care spun ca in ultimii 10 ani, iarna si-a cam pierdut din putere.

Natalia GOLUBI, SINOPTICIAN: “S-a schimbat tare. Inainte stratul de zapada se mentinea foarte mult, dar si vremea rece. Acum doar vreo 3 , 4 zile si atat.”

Zapezile de alta data care ii impuneau pe oameni sa faca tuneluri ca sa poate iesi din case, raman istorie, spun meteorologii. Acum, oamenilor le este frica de un strat de zapada de 10 cm. Totusi, inainte nametii erau si de un metru.

Natalia GOLUBI, SINOPTICIAN”: In anul 1973 la Edinet s-a format un strat de zapada de 87 cm.”N

Aici gerurile nu mai sunt ce au fost. In iarna anului 1953 Moldova a fost practic paralizata. Atunci s-au inregistrat temperaturi de -35 de grade.

Natalia GOLUBI, SINOPTICIAN: “Zilele trecute cand am avut -19 grade asta este o temperatura normala de iarna. Asa este clima Moldovei.”

Si oamenii care au trecut prin viscol si frig ne-au spus ca acum iarna si-a schimbat caracterul. A devenit mai blanda.

“Cand eram copil erau niste ninsori, acum nu mai e asa.”

Astfel, din cauza incalzirii globale iernile incep mai tarziu si se termina mai devreme. Un fenomen neobisnuit am avut si in anul 1990 cand pe 26 februarie erau 23 de grade. Anul trecut la fel vremea a luat-o razna. Atunci, s-a inregistrat un nou record meteorologic – in septembrie am avut 36 de grade.

Sursa: protv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *