Selectați pagina

Hristos ne spune că mai bine să lăsăm să ni se taie o mână sau un picior, ori să ni se scoată un ochi, decât să cedăm diavolului

Hristos ne spune că mai bine să lăsăm să ni se taie o mână sau un picior, ori să ni se scoată un ochi, decât să cedăm diavolului

„Mărturia unui creştin care, a după ce a trecut prin GULAG şi a cedat torturilor, s-a pocăit:

„Cel mai greu lucru nu sunt torturile. Ei vă pot chinui astăzi, mâine pot chinui pe altcineva şi veţi avea un timp de răgaz. Dar ei întotdeauna, ca dracii, vă urmăresc cu atenţie şi vor cu orice preţ să vă oblige să minţiţi sau să-l huliţi pe Dumnezeu.

Nu au timp să vă bată în fiecare zi de dimineaţă până seara, însă vă pot sili să spuneţi ceva împotriva prietenului sau a lui Dumnezeu. Când sunteţi torturaţi, după un ceas sau două de suferinţă, durerea începe să se potolească.

Dar, după lepădarea de Dumnezeu, când îţi dai seama că L-ai trădat, durerea nu mai încetează. Suferinţa duhovnicească este incomparabil mai chinuitoare decât cea trupească. Ce mai poate face omul după aceasta pentru a nu-şi ieşi din minţi? Doar să se roage. Fără rugăciunea de pocăinţă este imposibil să supravieţuieşti”.

***

Această nevoinţa dă astăzi posibilitatea tuturor celor ce doresc să vadă că există o lume duhovnicească şi că lumea duhovnicească este mai importantă decât cea materială. Că sufletul este mai de preţ decât lumea întreagă.

Prin mucenicia sa, ostaşul Evghenie dă la o parte vălul de pe toate evenimentele, descoperindu-ne esenţialul: el ne aminteşte că vor veni încercări când omul nu va putea trăi numai urmându-şi conştiinţa şi dreptatea lumească, nu va putea rămâne pur şi simplu cetăţean corect, soldat credincios jurământului său, când dacă nu va fi creştin, nu va avea cum să nu fie trădător al tuturor.

Ştiu că omul poate deveni diavol; ştiu că şi eu pot ajunge diavol. De aceea trebuie să fiu foarte prevăzător şi cu luare aminte de sine. Trebuie să observ tot ceea ce fac, să-mi tai până şi cea mai mică aplecare spre rău, pentru că răul, odată primit şi nepocăit, poate, crescând pe nebăgate de seamă să îţi umple întregul suflet. Diavolul este foarte viclean. Hristos ne spune că mai bine să lăsăm să ni se taie o mână sau un picior, ori să ni se scoată un ochi, decât să cedăm diavolului.

Pe creştini îi aşteaptă vremuri grele. Dar cei ce caută curăţia şi adevărul, vor avea prin mila Domnului puterea să se împotrivească. Dumnezeu va scurta şi scurtează acest timp, iar noi trebuie să înţelegem că rezistenţa duhovnicească este mai importantă decât orice în lumea de astăzi.

Trebuie să ne pregătim nu pentru chinuri, foamete sau altceva de acest gen. Trebuie să ne pregătim duhovniceşte şi din punct de vedere moral pentru a ne păstra sufletul şi obrazul – chipul lui Dumnezeu din om – neîntunecate.

Trebuie să avem încredere în Dumnezeu şi să ştim că El nu îi părăseşte pe ai Săi. Acestea nu sunt doar vorbe, simple vorbe frumoase, aceasta este viaţa pe care o mărturisesc miile de noi mucenici şi mărturisitori ruşi, Noul Mucenic Evghenie şi toţi sfinţii mucenici ai zilelor noastre şi pe care suntem chemaţi să o mărturisim şi noi. Amin”.

Extras din : “Noul Mucenic intru Hristos, Evghenie Ostasul”, Editura Evloghia Targsorul-Vechi, 2006

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *