Selectați pagina

Hotărârile definitive ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Gruzia/Georgia faţă de Sinodul din Creta din 22 decembrie 2016 (rezumat)

Hotărârile definitive ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Gruzia/Georgia faţă de Sinodul din Creta din 22 decembrie 2016 (rezumat)

Mai înainte Sfântul Sinod al Bisericii din Gruzia hotărâse amânarea exprimării poziţiei sale până la examinarea tuturor hotărârilor şi documentelor cretane.

Dar Sfântul Sinod a constatat că există deja o serie de elemente clare, precum organizarea Sinodului din Creta şi pretenţiile exprimate de acesta (ca de a fi “Pan-Ortodox”), care sunt definitive. Ca urmare, Sfântul Sinod al Bisericii din Gruzia proclamă:

1. Sinodul din Creta nu este sinod pan-ortodox, de vreme ce patru biserici autocefale nu au participat;
2. De vreme ce Sinodul din Creta a renunţat (unilateral) la principiul unanimităţii, hotărârile sale nu sunt obligatorii pentru Biserica Georgiei.
3. Documentele emise de Sinodul din Creta trebuie corectate, deoarece nu reflectă obiecţiunile importante ale Bisericilor locale.
4. Documentele cretane ar fi trebuit să mărturisească Învăţătura Ortodoxă, ceea ce nu se întâmplă cu acest set de texte (cretane).
5. Este necesar să aibă loc Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii, şi suntem încredinţaţi că va avea loc şi va lua hotărâri pe baza Învăţăturii Ortodoxe, prin consens.
6. Ca urmare, în acest scop Sfântul Sinod (al Bisericii din Georgia) a înfiinţat o comisie care să studieze documentele acceptate în Creta şi să facă pregătirea teologică pentru viitorul Sinod Panortodox.

Sursa: https://orthodoxethos.com/post/final-decision-of-the-church-of-georgia-on-the-council-of-crete-summary

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке