telefonAcesta este, probabil, nici un secret faptul că hărţile din telefonul tău au fost mult timp programate sa identifice unde mergi și să înregistreze cât de des te duci acolo. Dar va fi, probabil, un șoc pentru utilizatorii Apple să descopere că telefoanele lor de fapt complotează în privinţa informațiilor referitoare la hartă reală, scrie Dailymail.co.uk.

Şi mai şocant, atunci când deschizi harta, se referă la cât de multe informaţii sunt colectate în secret despre tine – inclusiv data și ora la care aţi vizitat diverse locaţii și cât timp ai stat acolo de fiecare dată.

Caracteristica există cel puțin de la lansarea iOS 7, în iunie 2013 și a fost instalată pe 89% din dispozitive până în 2014, potrivit CEO-ului Apple, Tim Cook.

Funcţia, numită Frequent Locations – Locaţii frecvente, pare să se activeze în mod automat pentru majoritatea utilizatorilor de iPhone care sunt deplin conştienţi de existenta ei – dacă nu știi unde să te uiți.

Pentru a avea acces la harta, utilizatorii trebuie să mergeți la meniul Setări de pe telefoanele lor, apoi să se ducă la meniul Privacy. De acolo, du-te la Serviciile de localizare – Frequent Locations. Aici, vei primi acces la datele destul de deranjante pe care iPhone-ul le-a colectat de pe unde-ai fost, toate acestea fără a ţi se comunica.

Apple a declarat anterior că harta există pe fiecare dispozitiv, ceea ce înseamnă că datele nu pot fi accesate de alte companii sau de servicii de securitate.

Cu toate acestea, în cazul în care telefonul este conectat la Internet, aşa cum sunt aproape toate smartphon-urile, se ridică problema că hackerii ar putea face rost de informații de la distanță.

Poate mai îngrijorătoare este perspectiva că cineva care fură sau găseşte telefonul va fi capabil să-l acceseze și apoi să-l utilizeze pentru a găsi adresa de domiciliu a victimei – înainte de a merge acolo pentru a fura mai mult.

Aceeași problemă a fost identificată în ce priveşte dispozitive GPS prin satelit la mașinile care permit utilizatorilor sa salveze o adresă de origine în baza lor de date.

Din fericire, odată ce ați găsit drumul spre meniul Locații frecvente, aveți posibilitatea să utilizați un comutator acolo în scopul de a opri harta.

Cu toate acestea, păzește-te dacă telefonul descarcă o actualizare de software în viitor, pentru că unii utilizatori au constatat că acest lucru poate duce din nou o activare automată a funcţiei.

Sursa: capital.ro