alcoolClasa de mijloc în plină creştere a Asiei este într-o continuă cerere pe piaţa mondială a băututrilor spirtoase. Potrivit ISWR, o firmă de cercetare de piaţă, consumul de anul trecut a crescut cu 1,6%, adică 27 de miliarde de litri. China are cea mai mare piaţă din lume, adică 38%.

Lichiorul lor naţional, numit baijiu, cumulează 95% dintre toate băuturile spirtoase consumate în ţară, astfel încât China nici măcar nu figurează în clasamentul celor mai cunoscute spirtoase pe plan internaţional.

Cea mai populară dintre băuturile cunoscute internaţional este vodka, în special pentru că este consumată în cantităţi foarte mari în Rusia. Ruşii au băut aproape 2 miliarde de litri de vodkă în 2012, echivalentul 14 litri pe fiecare bărbat, femeie şi copil. Cum era de aşteptat, poate că ruşii sunt printre cei mai mari băutori din lume, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Gustul filipinezilor pentru gin poate fi atribuit, în parte, unui bun marketing în piaţa locală. Ginebra San Miguel, o firmă care produce două mărci de băuturi spirtoase cele mai bine vândute dn lume, şi-a început activitatea în Filipine, în anul 1834.

Harta consumului de alcool din lume

alcool-tabel-w

În lume s-a consumat echivalentul a 6,1 litri de alcool pur pe persoană, în anul 2005, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cei mai mari consumatori sau fost găsiţi în mare parte în Europa şi în fostele state sovietice.

În anul 2011, moldovenii (basarabenii) au fost cei mai mari băutori din lume, consumând 18,2 litri de persoană, aproape cu 2 litri mai mult decât cehii, care se află astfel pe locul doi.

Peste 10 litri din rulajul anual din Moldova reprezintă lichiorul preparat în casă care nu este înregistrat în consum, ceea ce îl face şi deosebit de dăunător pentru sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că rezultatele de alcool duc la 2,5 decese pe an, mai mult decât SIDA sau tuberculoza. În Rusia şi fostele state ale sale, 1 din 5 decese din rândul bărbaţilor este cauzat de băutură.

Traducere: Ecaterina Pop