Windows a avut dintotdeauna probleme cu hackerii, mai ales ca este principala platforma de operare pe calculator. Nici Windows 10 nu a scapat de rautatile hackerilor. Asistentul digital Cortana este preinstalat pe orice calculator care foloseste noul sistem de operare, iar hackerii pot sa aiba acces foarte usor folosind aceasta metoda, scrie financiarul.ro

Noile cercetari in securitate cibernetica au scos la iveala faptul ca acest asistent virtual este ca o poarta de acces pentru orice hacker. Acestia pot prelua foarte usor controlul asupra sistemului de operare. Ce de la McAfee au afirmat faptul ca Cortana poate fi activat si din lock screen avand rolul de a executa software periculos pe orice PC.

Hackerii pot astfel sa acceseze datele din calculator si sa modifice parole sau alte lucruri importante pentru utilizatori. Cei care au descoperit aceasta problema s-au bazat pe capacitatea Cortanei de a asculta comenzile indiferent de starea in care se afla calculatorul. Chiar si atunci cand este in lock screen asistentul virtual executa comenzi fara piedica.

Cea mai buna recomandare de la compania de antivirus McAfee este stoparea acestui asistent virtual. Intre timp Microsoft a inceput sa lucreze la o actualizare care stopeaza aceasta problema.