Hoţii cibernetici există, chiar în acest moment ar putea să fure datele personale ale unui individ.

Experţii de la Universitatea din Washington au dezvăluit cum hackerii inserează imagini în aplicaţiile suspecte care pot înregistra reacţiile inconştiente ale creierului folosind interfeţe creier-computer.

Interfeţele creier-computer sunt utilizate cel mai des în medicină şi alte industrii precum marketing, gaming şi enterteinment.

Deşi tehnologia a fost inventată pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, în mâinile persoanei greşite efectele sale ar putea fi devastatoare. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au declarat că oficialităţile trebuie, urgent, să implementeze un cadru de securitate şi intimitate pentru ai putea opri pe cei care ne utilizează creierul împotriva noastră.

,,Nu mai este mult timp,” a declarat inginerul electrician Howard Chizeck.

Chizeck şi colega sa, inginerul Tamara Bonaci, demarează cercetări despre hacking care includ utilizarea interfeţelor creier-computer combinată cu mesajele subliminale inserate în jocurile video, pentru a colecta informaţii private despre utilizator.

De exemplu, atunci când o persoană joacă un joc video acesta va vedea logo-ul unor brand-uri familiare care îi apar pe ecran şi apoi dispar. Hackerii pun aceste imagini în jocuri, pentru a înregistra răspunsul neintenţionat al creierului la ele, folosind o interfaţă creier-calculator.

Aceşti hoţi cibernetici pot afla cu ce partid politic simpatizezi, ce credinţe religioase are o persoană sau ce orientare sexuală îşi asumă.

Chizeck a explicat că nu numai hackerii abuzează de această tehnologie, ci şi ofiţerii de poliţie sau agenţiile guvernamentale care ar putea colecta informaţii despre o persoană, pentru a o condamna. Cercetătorii sunt departe de inventarea unui cititor de gânduri, dar noile descoperiri pot demonstra ce-i place şi ce nu-i place unui om.

,,Neurologii cunosc faptul că mintea umană răspunde la anumiţi stimuli la aproape 300 de milisecunde după ce îl vede,” a declarat cercetătoarea.

Deşi încă este imposibil ca cercetătorii să-şi de-a seama ce răspuns emoţional prezintă persoana atunci când vede o imagine, metoda are o acurateţe de 72%-84%. Programul le permite hackerilor să cerceteze câte un individ, astfel indentificând un portret mult mai clar al persoanei. Interfeţele creier-computer sunt utilizate de mult timp ca parte a jocurilor video sau a noilor tehnologii care monitorizează semnele vitale.

Acest tip de tehnologie ar putea fi utilizat de agenţiile de publicitate pentru a strânge cât mai multe informaţii despre clienţii lor.

Chizeck şi Bonaci lucrează la înţelegerea modului prin care informaţia este colectată, dar şi la efectele pe care această tehnologie le are asupra intimităţii şi securităţii personale.

,,Încălcarea intimităţii şi securităţii prin această metodă poate fi considerată o ameninţare la adresa drepturilor oamenilor,” a declarat un membru al echipei.

Cercetătorii au propus o metodă care ar putea preveni influenţele interfeţei creier-computer prin filtrarea semnalelor, astfel aplicaţiile vor putea avea acces doar la informaţiile pe care utilizatorul le acceptă.

Autor: descopera.ro