Selectați pagina

Guvernul vrea să reglementeze modul de utilizare a dronelor

Guvernul vrea să reglementeze modul de utilizare a dronelor

Guvernul intenționează să reglementeze modul de utilizare a dronelor și să impună înregistrarea lor de către deținători, scrie portalul media-azi.md. Inițiativa legislativă a executivului se regăsește în proiectului noului Cod aerian, elaborat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în comun cu Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) și înregistrat în Parlament la 21 februarie.

Potrivit proiectului de lege, aeronavele fără pilot, adică dronele, urmează să fie înmatriculate, iar certificatul de înregistrare „trebuie să se afle în permanență la persoana care asigură controlul de la distanță a aeronavei”. Totodată, cu acest tip de aeronave se vor putea efectua zboruri „fără permisiunea prealabilă a autorității administrative de implementare și realizare a politicilor în domeniul aviației civile doar în zone special rezervate”.

Această inițiativă a trezit îngrijorarea jurnaliștilor, care cred că s-ar putea solda cu limitarea accesului la informație, mai scrie portalul media-azi.md.

Șeful Direcției reglementări din cadrul AAC, Sergiu Mârzac,  a declarat că legislația Republicii Moldova trebuie să fie adaptată la normele europene și că în majoritatea statelor există tendința de a reglementa modul de utilizare a dronelor.  Potrivit lui, de autorizație va fi nevoi doar atunci când se vor face filmări cu drona în scop comercial.

Proiectul a fost avizat pozitiv de către Ministerul Justiției și Centrul Național Anticorupție.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *