Selectați pagina

Guvernul susține inițiativa de a vinde drumurile, care servesc activităților agricole, la prețul normativ al terenului

Guvernul susține inițiativa de a vinde drumurile, care servesc activităților agricole, la prețul normativ al terenului

Inițiativa legislativă care propune ca drumurile, care servesc activităților agricole, precum și fâșiile forestiere proiectate, dar netransformate, să fie vândute de către autoritățile publice locale proprietarilor de terenuri, este susținută de către Guvern. Avizul Executivului a fost examinat în ședința din 17 septembrie, scrie bizlaw.md

În document se menționează că problemele abordate sunt actuale, deoarece au fost proiectate un număr impunător de drumuri și alte bunuri ce servesc activitățile agricole, implicate în procese tehnologice în agricultură, care ocupă zeci de hectare. Mai mult ca atât, pentru unele câmpuri agricole a apărut necesitatea elaborării unor noi proiecte de organizare a teritoriului pentru fiecare localitate în parte, pentru că a dispărut necesitatea existenței unui număr impunător din aceste drumuri, ca rezultat al amortizării și defrișării plantațiilor multianuale existente, dar și al consolidării terenurilor agricole.

Totuși, Guvenul menționează că proiectul are carențe de tehnică legislativă, care necesită a fi înlăturate. Cum ar fi, de exemplu, norme ambigue și interpretative. Și asta pentru că nu sunt menționate criteriile și condițiile exhaustive pentru determinarea/definirea sintagmelor ”una și aceeași persoana”, ”nu se vor afecta procesele”.

De asemenea, autoritățile menționează că drumurile respective pot fi utilizate și de către alte persoane, nu doar de proprietarii terenurilor, prin urmare trebuie de reglementat accesul acestora. Totodată, pentru a nu demara litigii în cazul accesului altor proprietari de terenuri, este necesar să fie stabilite restricțiile pe care le poate impune administrația publică locală la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor.

Proiectul de lege mai prevede ca la prețul normativ al pământului să poată fi vândute și fâșiile forestiere proiectate, dar neplantate. În acest sens, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului spune că este necesar plantarea acestora pentru a preveni degradarea și eroziunea solurilor. Mai mult ca atât, statul stimulează înființarea și reabilitarea fâșiilor forestiere de protecție a terenurilor agricole. Prin urmare, în proiect trebuie să fie incluse prevederi în acest sens. Cum ar fi, de exemplu, faptul că consiliul local poate condiționa vânzarea acestor fâșii stabilind obligativitatea de a proiecta și a înființa fâșii forestiere antierozionale și amenajarea hidrologică terenurile comasate.

În aviz se mai remarcă faptul că nota informativă a proiectului nu conține argumente privind impactul social, economic, de mediu și fundamentarea economico-financiară în scopul implementării noilor reglementări. Totuși, într-un final, Guvernul spune că susține proiectul, iar autorii trebuie să țină cont de recomandările făcute.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *