Selectați pagina

Guvernul și-a prezentat prioritățile în domeniul protecției sociale

Guvernul și-a prezentat prioritățile în domeniul protecției sociale

ministerul munciiElaborarea unei noi strategii de ocupare a forței de muncă este una dintre priorităţile anunțate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Inițiativa are drept scop armonizarea cadrului legal în domeniu cu cel al UE, a anunțat ministrul Mircea Buga, informează NOI.md.

Instituția urmează să elaboreze și un mecanism de majorare anuală a salariului angajaților pe măsura creșterii indicelui prețului de consum. În scopul creșterii protecției sociale a salariaților cu retribuție mică, urmează a fi revizuit modul de stabilire a salariului minim pe țară.

Una dintre reformele cele mai dureroase, dar şi absolut necesare, se referă la sistemul de pensii, a precizat Mircea Buga. În acest sens, Ministerul a inițiat deja procesul de unificare a condițiilor de stabilire a dreptului la pensie, fiind majorată vîrsta de pensionare pentru anumite categorii de cetățeni – procurori și funcționari publici. Autoritățile își propun să unifice modalitatea de calcul a pensiei, astfel încît pensia asigurată să fie calculată după aceeaşi formulă de calcul pentru toate categoriile de cetățeni.

La capitolul asigurării egalităţii între femei şi bărbaţi, autoritățile își propun să elaboreze o nouă strategie în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. În ceea ce privește protecția sociale a persoanelor cu dizabilități, ministrul a vorbit despre necesitatea asigurării incluziunii sociale și crearea de servicii specializate de suport.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.