transplantProiectul de lege nr. 471 din 21 noiembrie 2013 elaborat de Guvernul Leancă pentru modificarea și completarea Legii privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane, prevede autorizarea persoanelor juridice specializate în exportul – importul organelor umane destinate transplantului.

Potrivit modificărilor propuse pentru art.5 din Lege,  pe lângă instituțiile medico – sanitare publice, care sunt singurele autorizate actualmente în importul de organe umane, se propune autorizarea persoanelor juridice specializate în relațiile de import – export a organelor umane. Autorizarea va fi eliberată de ministerul Sănătății la propunerea Agenției de Transplant.

Totodată, potrivit completării propuse la art.22 (11) ”procedura de autorizare urmează fi aprobată de ministerul Sănătății conform autorizației respective incluse în Nomenclatorul actelor permisive din Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător”.

Potrivit analizei experților, propunerile respective confirmă că proiectul promovează interesele persoanelor responsabile din cadrul instituțiilor medicale autorizate să efectueze activitățile de transplant ca acestea să obțină un profit economic consistent. În context, experții susțin că un potențial export al organelor, țesuturilor și celulelor umane ar putea duce la apariția și dezvoltarea unor afaceri ilegale în acest sector.

Guvernul condus de Premierul, Iurie Leancă a elaborat un proiect de lege, care legalizează posibilitatea de preluare a organelor de la donatori vii și decedați, pentru a fi ulterior exportate. Documentul semnat de Premierul Leancă a fost deja expediat în Parlament pentru examinare, fiind inclus pe ordinea de zi a Comisiei parlamentare pentru sănătate.

Sursa: http://omg.md/