Selectați pagina

Guvernul francez, forțat de Uniunea Jurnaliștilor să renunțe la un proiect care ar fi demascat „fake-news”-urile din presă

Guvernul francez, forțat de Uniunea Jurnaliștilor să renunțe la un proiect care ar fi demascat „fake-news”-urile din presă

Guvernul francez a închis un site în urma acuzațiilor cum ca această pagină și-ar fi depășit atribuțiile constituționale și ar fi încălcat libertatea presei. Site-ul denumit Desinfox, un titlu care provine de la cuvântul desintox (detox), a apărut pe platforma guvernului săptămâna trecută. Se presupune ca ar fi dezvăluit dezinformările cu privire la coronavirus din presa franceză.

După ce Uniunea națională a jurnaliștilor a reclamat guvernul la Consiliul de Stat, curtea cu cea mai înaltă autoritate administrativă din Franța, ministrul culturii, Frank Riester, a anunțat că pagina va fi închisă.

Sindicatul Național al Jurnaliștilor (SNJ) a depus apoi un apel în regim de urgență la Consiliul de Stat cerând ca primul ministru Edouard Philippe sa elimine pagina printr-un ordin judecătoresc și sa “pună imediat stop atacului manifestat ilegal la adresa principiilor pluralismului în exprimarea opiniilor și neutralitatea autorităților publice.

Avocații Uniunii consideră că, în timp susține că, combate dezinformarea “guvernul face de fapt o selecție între informațiile considerate sigure și cele care pot fi considerate informații false.”
Însă se consideră că site-ul Desinfox “a creat confuzie în ceea ce privește mass-media care merită să fie citată de guvern, existând acum riscul ca cititorii să fie suspicioși cu privire la relația dintre presă și lumea politică.”

Autoritățile publice au intervenit în libertatea de exprimare a acestui site, acum când, conform Curții Europene a drepturilor omului, jurnaliștii ar trebuie să vegheze asupra respectării implementării democrației.

Într-o scrisoare publicată duminică, în revista Le Monde, 30 de jurnaliști și editori au obiectat împotriva închiderii paginii susținând că “statul nu este arbitru de informații.” Această scrisoare a fost semnată de principalele ziare și reviste zilnice ale Franței, de televiziunea de stat a țării și de rețeaua radio.

“Prin discriminarea unui articol sau al altuia, guvernul dă impresia ca favorizează un anumit tip de presă. Potrivit acestei logici, altfel de informații nu merită să fie tipărite. Dar, statul nu are niciun fel de legitimitate să facă acest lucru într-o țară în care libertatea presei este un drept fundamental”, conform scrisorii.

Cu toate acestea, ministrul culturii, Riester a declarat:

“Ca urmare a preocupărilor privind site-ul… acesta va fi șters de pe platforma guvernamentală. Nu se pune problema însă ca statul să eticheteze mass-media și nici să direcționeze alegerea cetățenilor francezi privind un fel sau altul de presă.”

Sursa: https://www.theguardian.com/world/2020/may/06/french-government-takes-down-coronavirus-fake-news-web-page

Traducere: Ortodox Info. net

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.