servereGuvernul vrea crearea unui Centru care va putea stabili proporționalitatea admiterii ingerinței în viața intimă, familială și privată în contextul prelucrării datelor cu caracter personal.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind crearea Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova. Dacă va fi votat în Parlament, Centrul va putea stabili proporționalitatea admiterii ingerinței în viața intimă, familială și privată în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal, prin prisma dreptului de acces la informație.

Totodată, Centrul va putea emite decizii, instrucțiuni și ordine pentru ca datele cu caracter personal să fie prelucrate corect şi conform prevederilor legale.

Instituția va fi finanțată de la bugetul de stat. La cererea motivată a Centrului, instituţiile şi autorităţile publice vor fi obligate, în limitele legii, să acorde suport tehnic şi informaţional. Luni, societatea civilă a supus dezbaterilor un alt proiect de lege elaborat de Guvern, supranumit Legea ”Big Brother” (Fratele mai mare). Specialiștii au criticat proiectul de lege, spunând că ”actuala versiune, în mod clar nu rezistă criticilor”. Autorii proiectului, însă, consideră că statul ar trebui să aibă mai multe mecanisme legale privind combaterea crimelor informaționale. Anterior, mai multe asociații neguvernamentale au înaintat un apel public la adresa președintelui Legislativului, prin care se arătau îngrijorați de consecințele negative asupra drepturilor omului care ar putea interveni în cazul adoptării proiectului.

Sursa: http://sputnik.md/