Selectați pagina

Guvernul a stabilit noi proceduri la calcularea pensiilor

Guvernul a stabilit noi proceduri la calcularea pensiilor

batraniCabinetului de miniştri au fost aprobate modificări la Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat. Modificările ţin de simplificarea modalităţii de calculare a pensiei pentru cetățenii care au activat în anumite instituţii/întreprinderi, dar, din motive obiective, documentele confirmative cu privire la venitul asigurat pentru întreaga perioadă de activitate lipsesc în arhiva instituţiilor vizate.

Cuantumul pensiei va fi calculat în baza salariului mediu lunar pe ţară determinat pentru fiecare categorie de beneficiari la data depunerii cererii de pensionare. Alte modificări la Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat au fost aprobate astăzi de Guvern conform recomandărilor Hotărârii Curţii de Conturi şi se referă la termenul de aprobare a deciziei privind acordarea dreptului la pensie şi evitarea situaţiilor când o normă legală permite de a prezenta documentele în termen de 30 de zile, iar alta de a lua decizia de stabilire a pensiei în termen de 15 zile. În acest sens, proiectul documentului prevede extinderea termenului de emitere a deciziei de acordare a drepturilor la pensie sau de respingere a cererii de pensionare la 30 de zile de la depunerea cererii.

Proiectul de modificare a Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat urmează să fie prezentat spre aprobare Parlamentului Republicii Moldova.

Sursa: http://mbc.md/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.