Selectați pagina

Guvernul a aprobat o nouă procedură privind achiziţiile publice – licitaţia electronică

Guvernul a aprobat o nouă procedură privind achiziţiile publice – licitaţia electronică
licitatia-electronicaLicitaţia electronică este prevăzută în noile modificări la Legea privind achiziţiile publice, aprobate miercuri de membrii Cabinetului de miniştri. Totodată, proiectul va reglementa instituirea Agenţiei de Soluţionare a Contestaţiilor – un nou organ de specialitate al administraţiei publice, care va contribui la excluderea conflictului de interese ce poate să apară în activitatea Agenţiei Achiziţii Publice.

De asemenea, au fost revizuite criteriile de atribuire a contractelor de achiziţii publice. Acum autorităţile contractante vor putea alege individual fie după criteriul cel mai mic preţ, fie după oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. Totodată, a fost majorat termenul de depunere a ofertelor. Operatorii economici vor avea suficient timp pentru pregătirea şi depunerea ofertelor în cadrul procedurilor de achiziţie publică.

În cadrul discuțiilor a fost subliniată necesitatea aplicării mecanismului „lista neagră” în care să se regăsească agenții economici care licitează și prezintă informație eronată, sau, în cadrul realizării contractului obținut, prestează statului servicii necalitative. Ministrul Educației, Maia Sandu, consideră că respectivele companiei, odată nimerite „lista neagră”, ar trebui sancționate cu privarea de dreptul de a participa la licitații timp de câțiva ani.

Directorul Agenţiei Achiziţii Publice, Simion Botnari, a dat asigurări că odată cu aprobarea noilor modificări, agenții economici cu reputația pătată nu vor avea acces la contracte similare celor care nu au fost onorate. „La moment noi avem executare necalitativă la livrare de produse alimentare, noi introducem (n.r. agentul economic) în lista de interdicție, el a doua zi își deschide altă companie. Deja cu aprobarea legii, va fi clar că nu poți cere contract, în cazul în care nu ai realizat un contract de valoare similară”, a specificat Simion Botnari.

Proiectul aprobat de Guvern stabileşte o structură mai complexă şi mai aplicabilă a Legii privind achiziţiile publice, fiind completat cu capitole ce vor permite orientarea mai simplă în delimitarea procedurilor de achiziţii şi modalitatea de desfăşurare a procedurilor de achiziţii.

Amendamentele propuse de Ministerul Finanțelor se bazează pe armonizarea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar. Documentul urmează să fie examinat de Parlament, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Sursa: http://trm.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке