Selectați pagina

Grija statului: Va interveni mai eficient pentru identificarea, referirea și soluționarea cazurilor de violență

Grija statului: Va interveni mai eficient pentru identificarea, referirea și soluționarea cazurilor de violență

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale urmează să aprobe două instrucțiuni de lucru pentru îmbunătățirea răspunsului sistemului de sănătate și cel de asistență socială la cazurile de violență în familie. Persoanele afectate de violență în familie vor beneficia în felul acesta de servicii îmbunătățite din partea medicilor și asistenților sociali, care vor interveni mai eficient pentru identificarea, referirea și soluționarea cazurilor de violență, scrie publika.md

“Prevenirea și combaterea violenței în familie reprezintă un domeniu prioritar pentru minister regăsindu-se constant pe agenda de lucru a autorității. Deși, în ultimii ani Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în vederea perfecționării legislației și asigurării accesului la servicii calitative victimelor, constatăm că mecanismele de asistență și protecție a victimelor necesită a fi perfecționate în continuare inclusiv pentru a asigura un răspuns sistemic și coordonat al statului față de acest flagel.

În acest context, noile instrucțiuni propuse spre validare vor contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea mecanismului de prevenire și combatere a violenței în familie”, a declarat Lilia Pascal, șefa Direcției politici de asigurare a egalității între femei și bărbați MSMPS, în cadrul unui eveniment public organizat la Chișinău pentru validarea instrucțiunilor.

Noile instrucțiuni sectoriale de intervenție pentru specialiștii din domeniul sănătății și asistenței sociale au fost elaborate în baza Standardelor Globale și Serviciilor Esențiale destinate femeilor și fetelor supuse violenței (ESGs) și reprezintă un pas important pentru alinierea răspunsului statului la acest fenomen în conformitate cu standardele internaționale și cele mai bune practici din domeniu.

“Este necesară crearea unui sistem sustenabil pentru a putea ajuta victimele violenței în familie. Instrucțiuni similare sunt adaptate și în alte țări”, declară Nurgul Kinderbaeva, Specialistă de Programe Gender, Oficiul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Potrivit statisticilor, fiecare a 4-a femeie din Republica Moldova a suferit de o formă a violenței pe parcursul vieții, iar violenţa în familie este încă un fenomen în creştere în ţară. În acest context, revizuirea Instrucţiunilor privind intervenția specialiștilor din domeniul sănătății și asistenței sociale este o componentă importantă a Strategiei Naţionale de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie, pentru perioada 2018-2023.

“Adoptarea noilor instrucțiuni a fost necesară în contextul implementării noii legi adoptate de Parlament la 28 iulie 2016. Acestea au drept scop să sporească calitatea intervenției medicilor și asistenților sociali în cazurile de violență în familie. Instrucțiunile au fost revizuite și adaptate în baza abordării centrate pe victimă și dreptul lor de trăi o viață fără violență”, precizează Natalia Vîlcu, Directoare Executivă a Centrului de Drept al Femeilor.

Ședința de totalizare cu genericul “Instrucțiunile sectoriale de intervenție în cazurile de violență în familie pentru specialiștii din domeniul sănătății și asistenței soiale” a fost organizată de Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor cu sprijinul Agenției ONU pentru drepturile si sănătatea reproductiva (UNFPA).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке