Selectați pagina

GREŞEALĂ GRAVĂ A GUVERNĂRII

GREŞEALĂ GRAVĂ A GUVERNĂRII

legiAdoptarea legii care obligă cetăţenii să-şi evalueze din cont propriu imobilele o dată la trei ani, în caz contrar riscînd o amendă de 100 mii lei, dar şi obligarea oamenilor să contribuie la întreţinerea blocurilor locative, în caz contrar riscînd să le fie confiscate apartamentele, fără îndoială, reprezintă o greşeală extrem de gravă a guvernării. În perspectivă, aceste modificări ar putea scoate lumea în stradă, iar unii lideri de opoziţie deja au început să speculeze la greu pe aceste greşeli evidente, ceea ce ne duce la gîndul că, în scurt timp, ar putea urma şi anumite acţiuni.

De fapt, nu este pentru prima dată cînd actuala guvernare „calcă strîmb” din punct de vedere social. Ba s-au introdus noi prevederi fiscale în raport cu deţinătorii de automobile înregistrate peste hotare, ba s-a majorat povara fiscală pe fermieri, ba mai mulţi pensionari, după pretinsa majorare a pensiilor, s-au pomenit că primesc pensii mai mici etc. În toate aceste cazuri, guvernarea, într-un fel sau altul, şi-a recunoscut greşelile şi a bătut în retragere, dezamorsînd la timp nişte bombe sociale ce puteau exploda în orice moment.

Au fost şi cazuri cînd guvernarea nu a cedat şi a mers pînă la capăt, iar un exemplu în acest sens este aşa-numitul impozit pe lux, introdus în raport cu proprietarii de locuinţe mai scumpe de 1,5 milioane lei. Dar în acest caz puterea nu avea de ce să-şi facă griji, chiar dacă prevederea respectivă e una abuzivă şi discriminatorie. Or, numărul nemulţumiţilor este mult prea mic în raport cu numărul total de cetăţeni şi revolta lor nu presupunea careva pericole de ordin social.

În cazul obligării cetăţenilor să-şi evalueze din cont propriu locuinţele, dar şi al amenzilor şi confiscărilor menţionate mai sus, putem vorbi chiar şi de o lipsă de logică din partea guvernării. Pe de o parte puterea chipurile luptă pentru diminuarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, pentru diminuarea preţurilor la carburanţi şi medicamente, pentru reintroducerea pîinii sociale, iar pe de altă parte aplică o lovitură atît de dureroasă majorităţii populaţiei.

Probabil, se mizează pe faptul că noile prevederi vor începe să genereze probleme abia peste trei ani, cînd se va trece deja şi de următoarele alegeri parlamentare. Să însemne aceasta că actuala guvernare îşi face planuri doar pînă în 2018 şi este conştientă că nu are nici o şansă de a rămîne la putere după următoarele alegeri parlamentare? Sau a fost vorba de o nouă prostie fiscală, de genul celor cu care ne-a deprins deja actuala putere, iar în scurt timp se va reveni şi se va repara această greşeală evidentă?

Igor Volniţchi / http://tribuna.md/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. ic

    spuneti va rog cum se numeste legea? unde putem s’o citim?

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *