Intrucat Biserica si statul din Grecia nu sunt separate, preoții sunt si ei funcționari publici, iar ca urmare a politicilor de reducere a sectorului public are de suferit și Biserica.

In prezent, guvernul limitează drastic numărul de hirotoniri de noi preoți, din cauza acestui fapt multe parohii rămanand fără preoți. Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminica nu va mai exista Sfanta Liturghie.

Conform legislației actuale, un nou funcționar public (în acest caz, preotul) poate fi angajat numai după pensionarea a zece colegi de-ai săi.

Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, numărul de parohii rămase fără îngrijire pastorală a ajuns la 22% – din totalul necesar de 10.500 de preoți lipsind 2.300.

Pastorația a fost lovita, mai presus de toate, in orașele mici. Cele mai multe dintre ele sunt situate la o distanță considerabilă de satele vecine, sau accesul la acestea este dificil, din cauza infrastructurii de transport subdezvoltate, iar în același timp, comunitatea mica nu este în măsură să sustina din fonduri proprii un preot.

Mitropolitulul Eustatie de Monemvasia și Sparta a evaluat situația eparhiei proprii, ca fiind critica:
„Acest lucru înseamnă că, în unele biserici [din eparhia sa] duminică nu se face Liturghie. Locuitorii din satele mici sunt abandonati de oficialii guvernamentali, fara profesori, fara servicii publice. Ei mai aveau doar Biserica. Dacă nu există nici macar preot, ei rămân, în general, fără protecție și sprijin”.

Mitropolitul Ieremia de Gortin împărtășește si el o aceeasi îngrijorare:
„În Eparhia mea, la 150 de biserici au ramas 50 de preoți. Clopotele au incetat sa mai sune. Unul dintre localnici mi-a spus odată: ‘Nu avem cadre didactice, preot, nu mai suna un clopot. Deci, mai devreme sau mai târziu, vom deveni turci’.”

Episcopul a amintit că Biserica Ortodoxă Greacă a salvat tara de la islamizare și de la pierderea identității naționale, în anii de dominație otomană.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe