Selectați pagina

GRAV! Ne tratăm cu medicamente expirate

GRAV! Ne tratăm cu medicamente expirate

Situația pe piața farmaceutică este strigătoare la cer iar moldovenii se sunt tratați în continuare cu medicamente de proastă calitate. Declarația îi aparține liderului PL, Mihai Ghimpu. Acesta a declarat în cadrul unei conferințe de presă că PCRM și PLDM n-au semnat procesul verbal al Comisiei de anchetă formate de parlament în 2012, cu privire la calitatea medicamentelor. Aceasta, așa și nu a mai reușit să-și prezinte raportul.

Societatea nu a uitat, dar Parlamentul a uitat de această problemă. Și așa viața este amară, dar cînd bei pastile de proastă calitate este și mai amară, сu sănătatea oamenilor, “ a spus liderul PL.

Comisia a activat pe parcursul unui an, fără a înregistra însă, vreun rezultat, pînă la expirarea mandatului , susține deputatul PL, Gheorghe Brega, care a fost și președintele Comisiei.

Am studiat tot, începînd de la materia primă a medicamentelor, pînă la distribuirea acestora prin spitale și farmacii,” a spus Gheorghe Brega. Deputatul a prezentat  un material video, realizat la Agenția Națională a Medicamentului, unde au fost depistate mai multe medicamente cu termenul expirat și încălcări de păstrare a acestora. 

Gheorghe Brega  a mai spus că importatorii autohtoni de medicamente importă materie primă cu termenul de valabilitate redus, la un preț derizoriu. Testarea materiei prime mai durează cîteva luni, iar medicamentele sunt produse din materie primă expirată. În condițiile în care o firmă din străinătate înregistrează pe an, 1-3 prepate, unele firme autohtone înregistrează și cîte 136 de preparate pe an.

Ancheta desfășurată de Comisie a descoperit, de asemenea că 80% dintre licitații sunt trucate, favorizînd anumite firme conduse de angajați ai Ministerului Sănătății sau soțiile acestora. Unele firme cîștigă licitația chiar și cu cîte opt  luni înainte de a importa materia primă din care sunt produse medicamentele.

Sursa: deschide.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *