GoogleInternauţii europeni pot cere de acum motoarelor de căutare să elimine din lista de rezultate informaţiile care le încalcă dreptul la viaţa privată. Curtea europeană de Justiţie a luat această decizie în urma unei sesizări venite din partea unui spaniol, în urmă cu 4 ani. Gigantul american Google consideră decizia Curţii de la Luxemburg drept dezamăgitoare.

Potrivit deciziei Curţii Europene de Justiţie, supranumite şi „dreptul de a fi uitat”, utilizatorii pot cere acum motoarelor de căutare să şteargă informaţii care le încalcă dreptul la viaţa privată.

Totul a pornit de la cazul unui spaniol, în 2010, care a reclamat faptul că pe motorul de căutare Google apăreau informaţii legate de vânzarea la licitaţie a unor imobile care i-au aparţinut, în 1998. Spaniolul fusese executat silit pentru neplata datoriilor şi voia ca informaţiile respective să dispară de pe internet. După ani de dezbateri, Curtea de la Luxemburg i-a dat câştig de cauză spaniolului. Autorităţile de la Bruxelles consideră decizia drept o victorie majoră.

Motoarele de căutare folosite în Europa vor trebui acum să analizeze şi să răspundă individual unui număr imens de cereri de eliminare de conţinut.

Sursă: Antena1