Selectați pagina

Germania pune piciorul în prag: Ţările cu datorii îşi vor pierde suveranitatea

Germania pune piciorul în prag: Ţările cu datorii îşi vor pierde suveranitatea

Într-o ieşire aspră, ministrul german al finanţelor a susţinut sancţionarea ţărilor “problemă” din uniunea monetară, nu cu excluderea lor, ci cu pierderea suveranităţii înfavoarea UE.

Într-un interviu acordată săptămânalului Stern şi comentat de Deutsche Welle şi RFI, şeful finanţelor germane susţine: “O ţară cu probleme care trebuie ajutată ar trebui să cedeze Uniunii Europene,la schimb, o parte din drepturile sale de suveranitate”. Măsura ar fi mai bună şi mai funcţională decât excluderea unor state din zona euro, spune ministrul. “Europa nu are cum să reuşească dacă nu se stabileşte clar că un stat membru nu poate fi dat afară din zona euro”.

datorii externe sclavie

Germania pune piciorul în prag: Ţările cu datorii îşi vor pierde suveranitatea

Într-un interviu pentru ZF, ministrul român de externe a susţinut că retragerea unui stat din zona euro ar crea dificultăţi majore întregului spaţiu european, de aceea salvarea eurozonei trebuie să fie obiectivul numărul unu al Uniunii.

Deutsche Welle aminteşte că ministrul german al finanţelor a pledat, într-o scrisoare adresată parlamentarilor conservatori, în favoarea deciziilor luate la ultimul summit special al ţărilor zonei euro pentru salvarea Greciei.

El a admis că planul de salvare a Greciei nu este lipsit de riscuri, susţinând însă că alte variante posibile erau şi mai riscante.

În interviul citat, ministrul german al finanţelor pledează pentru blocarea dreptului la vot al statelor care nu respectă pactul de stabilitate şi creştere, o propunere care fusese avansată anul trecut şi de cancelarul german. De altfel, Grecia a experimentat pe propria-i piele o situaţie asemănătoare.

Practic, când a fost lansat primul plan de salvare a Greciei de 110 mld. euro, în vreme ce membrii euro zonei analizau situaţia, reprezentanţii acestei ţări au aşteptat la uşă sfârşitul discuţiilor fără să fie primiţi înăuntru.

Ministrul german al finanţelor pledează pentru adâncirea integrării UE, dar cu reguli mult mai dure. “Integrarea trebuie să continue, iar unui stat care are probleme i se va acorda ajutor, dar: “va trebui să renunţe la o parte a suveranităţii sale naţionale în favoarea Uniunii Europene ”

Această măsură este mai eficientă decât dacă anumite ţări cu datorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro, explică minstrul german de finanţe.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.