Selectați pagina

Germania: Incestul, un „drept fundamental”

Germania: Incestul, un „drept fundamental”

incestCurând, incestul ar putea deveni legal în Germania. Comisia etică a guvernului spune că interdicția actuală este inacceptabilă, pentru că nu permite auto-determinarea sexuală.

Noua decizie a fost luată în legătură că un caz vechi și cunoscut, ce implică relația incestuoasă dintre un frate și o soră. Patrick Stuebing și Susan Karolewski au fost separați în copilărie și nu au crescut împreună. De fapt, niciunul nu știa de existența celuilalt până când s-a întâlnit, pe când Patrick avea 24 de ani și Susan, 16.

Cei doi au început o relație de tip parteneriat civil, în care locuiau împreună și în care au dat naștere la patru copii, dintre care doi cu dizabilități. Stuebing a fost condamnat pentru incest în Leipzig, în 2005 și a pierdut toate apelurile. În 2012, cazul a ajuns până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a susținut legea germană.

Acum, comisia etică, formată din 26 de membri, cercetători, doctori, teologi și avocați, a hotărât că „legea penală ne este în măsură să mențină un tabu social” și că „dreptul fundamental al unor adulți, care sunt frați, la auto-determinare sexuală trebuie să cântărească mai mult decât ideea abstractă a protecției familiei”, scrie Reuters.

Președinta consiliului, Christiane Woopen, a fost printre cei 14 membri care au votat în favoarea revocării secțiunii 173 din lege, în timp ce 9 au votat ca interdicția să continue, iar doi s-au abținut. În urma deciziei, comisia va cere guvernului să revizuiască legea.

Bulgărele de zăpadă

Decizia nu ar trebui să surprindă dacă ne gândim la cei care au avertizat că legalizarea căsătoriilor homosexuale va avea un efect de bulgăre de zăpadă, care va conduce la legalizarea diverselor tipuri de relații sexuale.

„Am fost foarte încântată [după această decizie]. […] Familia nucleară, alcătuită dintr-un tată, o mamă și doi sau trei copii, nu mai constituie o majoritate”, afirmă Anne Wilde, o activistă vocală a poligamiei, citată de Buzzfeed. „Acum, copiii sunt îngrijiți de bunici, părinți singuri sau părinți gay. […] Se pare că, dacă tot mai multe persoane acceptă căsătoriile gay, urmează ca și căsătoriile poligame să nu mai fie criticate atât de mult”, adaugă ea.

„Suntem foarte fericiți cu această decizie”, afirmă și Joe Darger, un adept al poligamiei din statul Utah. „Cred că, în sfârșit, [Curtea Supremă] a făcut un pas în corectarea unei anumite inegalități, iar acest lucru va avea un impact și asupra noastră”, adaugă el.

Vizavi de incest, un judecător din Australia a declarat că aceste relații nu ar mai trebui considerate un tabu și că ar trebui acceptate la fel cum au fost acceptate căsătoriile homosexuale. „Dacă ar fi fost anii 1950 și am fi avut un juriu de 12 persoane aici, ar fi spus cu siguranță că nu este natural ca un bărbat să fie interesat de alt bărbat sau de un băiat. Aceste lucruri au dispărut”, spunea judecătorul Garry Neilson.

Incestul pe glob

Fenomenul incestului este foarte vechi, de pe vremea când fiecare trib se înmulțea intern, până la monarhiile europene care astfel țineau puterea într-un cerc cât mai restrâns. Astăzi, incestul este legal în mai multe țări, precum Franța, Rusia, Turcia, Portugalia, Japonia, Argentina, Olanda. În aceste țări relații sexuale consimțite între doi adulți sunt legale, fie aceștia și rude, însă căsătoriile sunt interzise în cazul acestora. Elveția este singura țară europeană care permite căsătoria între frați ce au un singur părinte comun.

Și alte țări consideră eliminarea acestor interdicții, iar cele mai multe cazuri oricum nu sunt descoperite și pedepsite, fiidcă poliția intervine doar dacă se face o plângere. Dar dacă cuplurile nu vor să oficieze relația, atunci pot continua fără să aibă niciun fel de opreliști.

În principal, există două motive pentru care un guvern nu ar vedea o problemă în ridicarea interdicției asupra incestului. Primul constă în ideea că tabuul social va rămâne și în lipsa pedepselor penale, iar al doilea constă în efectul Westermarck. Antropologul și sociologul finlandez, Edward Westermarck a teoretizat ideea că practica incestuoasă va rămâne mereu izolată, fiindcă oamenii care cresc împreună nu se mai găsesc atractivi din punct de vedere sexual. Așadar, și în țările unde este legal, nu este o problemă, fiidcă sunt doar cazuri rare

Consecințe

Un purtător de cuvânt al partidului creștin-democrat din care face parte Angela Merkel a declarat că legalizarea incestului ar trimite semnalele greșite. „Abolirea pedepsei pentru actele incestuoase merge direct împotriva protejării dezvoltării normale a copiilor”, scrie DW.

Acesta este răspunsul la întrebarea pe care mulți și-o pun în ziua de azi: „Ce treabă are statul să intervină în ce se întâmplă între doi adulți care consimt să facă un lucru sub acoperișul lor?” Astăzi, problema decesului nu mai este una a copiilor ce se nasc cu diformități din astfel de uniuni, pentru că există metodă multiple prin care sarcinile pot fi prevenite. Totuși, râmâne în continuare o problemă a rolurilor atribuite fiecărei persoane din familie și a dezvoltării psihice sănătoase a copiilor.

Ce ar putea să înțeleagă un copil care vede că tatăl său o tratează pe sora sa ca pe mama sa, întreținând același tip de relație intimă? Iar un tânăr de 18 ani este destul de matur încât să iasă de sub influența mamei sale, care poate să îl atragă într-o astfel de relație? Și ce ar însemna asta pentru relație tată-fiu, care ar deveni o întrecere marcată de gelozie?

Toți membri familiei ar trebui să găsească la rude acea iubire necondiționată, înțelegere și scăpare de toate problemele generate de societate, printre care primează și cursa sexuală pentru găsirea unui partener. Dacă relațiile sexuale se mută și în interiorul familiei, vor distruge singurul sanctuar în care omul poate lua un repaos de la probleme vieții și în care are încredințarea că va fi acceptat și iubit în orice condiții.

Sursa: http://semneletimpului.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *