Selectați pagina

Germania drept o “ţară în care se trăieşte bine şi cu plăcere”? Tot mai mulţi oameni fără adăpost

Germania drept o “ţară în care se trăieşte bine şi cu plăcere”? Tot mai mulţi oameni fără adăpost

Angela Merkel califică Germania drept o “ţară în care se trăieşte bine şi cu plăcere”. Numărul în creştere al persoanelor fără adăpost (860.000 în 2016; o creştere de 150% faţă de 2014) prezintă însă o altă imagine.

“Casa Sebastian” din Bonn este unul din centrele de urgenţă pentru persoanele fără adăpost. Nelly Grunwald conduce o asociaţie care întreţine astfel de centre în Germania. Aflăm că centrele de urgenţă “n-au fost nicând aşa de pline”. Mai ales în lunile reci de iarnă ele le oferă oamenilor disperaţi un acoperiş deasupra capului. Nu doar în oraşul Bonn numărul oamenilor fără adăpost e în creştere, ci în întreaga Germanie.

Potrivit oficiului german de resort, BAGW, anul trecut au fost înregistraţi 420.000 de oameni fără locuinţă (cam o treime în plus faţă de anul 2014), la care se adaugă aproximativ 440.000 de persoane cu statut de refugiat, care ar avea dreptul să ocupe o locuinţă proprie, dacă, desigur, găsesc ceva pe piaţă la un preţ suportabil. Căci aceasta e principala problemă: există mult prea puţine locuinţe cu chirii mici. Acelaşi oficiu german estimează că, până în anul 2018, numărul celor fără adăpost va atinge 1,2 milioane.

De la Werena Rosenke, director executiv al BAGW, aflăm că, în bună parte, persoanele fără locuinţă nu trăiesc totuşi sub cerul liber. Sunt mulţi care primesc găzduire fie la rude, fie la prieteni sau în centre de urgenţă, aşa cum este Casa Sebastian.

Gwendolin Eckers a sosit cu o lună în urmă aici. Cazul ei arată cât de uşor e câteodată să ajungi într-o asemnea situaţie. A avut probleme cu proprietarul, convinsă fiind că acesta a vrut să scape de ea şi de prietenul ei, pentru a închiria locuinţa la un preţ mult mai mare. De fapt, proprietarul a şi recunoscut cumva că nu altceva urmărea. Prietenul lui Gwendolin Eckers a mai avut şi un accident grav şi a fost nevoit să-şi petreacă mai multe luni la spital. Cu toate acestea, cei doi au fost daţi afară din locuinţă. După câteva zile petrecute la hotel, perechea s-a adresat primăriei şi a fost întrumată spre acest centru pentru persoane fără adăpost. Gwendolin Eckers suferă în prezent de depresie şi nu mai lucrează.

Lipsa de locuinţe cu chirii moderate

Motivul principal, totuşi, pentru care oamenii rămân fără locuinţă este cel financiar. De cele mai multe ori situaţia financiară precară e generată de boală sau pierderea locului de muncă. Dar şi de alte probleme, cum ar fi un divorţ, tulburări psihice sau dependenţa de droguri. E incredibil că oamenii cu venituri mici nu profită şi ei de pe urma situaţiei economice bune a Germaniei – constată Werena Rosenke. Prăpastia iscată în societatea germană între bogaţi şi săraci e tot mai adâncă. Persoanele cu salarii mici sau cele care primesc ajutor social abia dacă găsesc locuinţe la preţuri moderate de închiriat. Situaţia este critică nu numai în marile centre urbane. Rosenke pledează de aceea pentru o mai mare implicare a statului şi administraţiilor de land în soluţionarea problemei. Ca atare, ar tebui investite sume mult mai mari în construirea de locuinţe sociale.

Oraşul Bonn a recunoscut între timp problema, dar va mai dura câţiva ani buni până ce locuinţele proiectate se vor finaliza şi vor putea fi închiriate.

Autoare: Ines Eisele/maw / http://www.dw.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке