biserici_de_vinzareLipsa de enoriaşi cu care se confruntă numeroase biserici catolice şi protestante i-a determinat pe administratori să vândă clădirile.

Creştinismul european este într-o continuă schimbare, iar numărul enoriaşilor este din ce în ce mai scăzut, dovadă fiind faptul că, în perioada cuprinsă între 1990 şi 2010, s-au închis 340 de biserici protestante, iar în anul 2011 s-au închis 400 de biserici catolice în Germania. Acesta este motivul pentru care, acum, 170 dintre aceste lăcaşuri de închinare şi 140 de terenuri afiliate lor sunt de vânzare, iar preţul oscilează între 20.000 euro şi 135.000 euro.

Bisericile protestante şi catolice din Germania înregistrează scăderi ale numărului de membri cu 10, respectiv 17 procente faţă de anul de referinţă 1990. În fiecare an, circa 120.000 – 150.000 de persoane părăsesc bisericile, iar observatorii fenomenului estimează că, în următorii 10 ani, vor fi închise aproximativ 70 de biserici.

Multe dintre bisericile care se vând sunt transformate în restaurante, săli de dans, săli de gimnastică sau birouri de lux. Luna trecută, una dintre aceste biserici a fost cumpărată de către o comunitate de musulmani pentru a fi transformată în moschee. Această ultimă tranzacţie a provocat un val de controverse, ţinând cont de faptul că atât protestanţii, cât şi catolicii interzic, prin actul de vânzare, transformarea bisericilor în moschei. Controversa a devenit periculoasă în momentul în care mişcările neonaziste au protestat în faţa bisericii, pentru a evita „erezia“, dar a fost anihilată de poliţie. Cu toate acestea, situaţiile tensionate continuă.

Sursa: semneletimpului.ro