Selectați pagina

Genele umane vor putea fi modificate

Genele umane vor putea fi modificate

modificarea genelor umaneAlterarea celulei T ar putea crea un sistem imunitar mult mai puternic în lupta cu celulele canceroase.

Cercetătorii din SUA sunt tot mai aproape să utilizeze gena procariotă din ADN (CRISPR) modificată pe oameni, după ce Comisia Federală Consultativă a aprobat folosirea metodei pentru un studiu condus de Universitatea din Pennsylvania.

Cercetătorii doresc să folosească CRISPR pentru a crea celula T alterată. Celulele T sunt celulele albe din sânge, care joacă un rol important în sistemul imunitar uman. Alterarea celulei T ar putea crea un sistem imunitar mult mai puternic în lupta cu celulele canceroase ale pacienţilor cu melonom şi sarcom.

,,Datele noastre preliminare sugerează că am putea îmbunătăţii eficacitatea celulelor T, folosind CRISPR’’, a declarat cercetătorul Carl June pentru Institutul Naţional de Sănătate din SUA.

În etapele preliminare ale studiului, June, împreună cu alţi cercetători, vor folosi un proces numit celula CAR-T pe un număr de 18 pacienţi. Cercetătorii vor extrage celula T a pacienţilor, o vor modifica folosind CRISPR, fapt ce le va da cercetătorilor posibilitatea să taie, să copieze şi să lipească fragmente din ADN, ca mai apoi să le reinjecteze în corpul pacienţilor, sperând că vor determina şi distruge mult mai bine tumorile canceroase.

Cercetătorul a afirmat: ,, Scopul nostru este să creăm un nou tip de sistem imunitar folosind tehnologia modificării genelor, care ar putea genera noi celule imunitare mult mai puternice şi longevive, acestea în cele din urmă vor putea distruge cancerul mai rapid şi mai eficient’’. Dacă cercetarea va avansa pozitiv va fi preluată de Intitutul Parker pentru Cancer şi Imunologie.

Chiar dacă tehnica arată promiţător, cercetătorii afirmă că este încă un tratament experimental şi nu garantează că va funcţiona. De asemenea, experimentul are şi implicaţii morale ale utilizării ADN-ului modificat. Unii cercetători se tem că experimentul va conduce către manipulare genetică nedorită, cum ar fi modificarea genetică a nou născuţilor.

,,Modificarea genetică a copiilor era până astăzi ficţiune, dar cu noile tehnologi, ficţiunea ar putea deveni realitate. Odată începută cercetarea, nu va mai fi cale de întoarcere, există o limită care nu trebuie depăşită’’, a declarat Pete Shanks, cercetător pentru US Center of Genetics and Society.

Alţi cercetători consideră că tehnica CRISPR va fi folosită de savanţii de la Universitatea din Pensilvenia într-un mod controversat contribuind la terapia genetică.

,,Dintr-o perspectivă morală nu cred că este o diferenţă, nu este nimic nou, este doar etica morală de încercare a terapiei genetice’’, a declarat Henry T. Greely, cercetător la Universitatea din Stanford specializat în bioştiinţă.

Cercetătorii au nevoie de aprobări sigure de la alte organizaţii, înainte de începerea studiului , precum Food and Drug Administration (FDA), locul în care cercetările vor avea loc.

Sursa: Science Alert, descopera.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.