Selectați pagina

Fundaţiile americane şi germane se implică în politica moldovenească, inclusiv financiar

Fundaţiile americane şi germane se implică în politica moldovenească, inclusiv financiar

Asociația Promo-LEX a prezentat raportul de monitorizare a finanțării partidelor politice în semestrul I al anului 2018. Experții organizației Promo-LEX au identificat sute de mii lei nedeclarați în rapoartele financiare depuse la CEC de către formațiunea politică condusă de Andrei Năstase, scrie timpul.md

Astfel, Partidul politic Platforma DA (PPPDA), nu a declarat cel puțin 138 530 de lei doar pentru locațiunea sediilor de partid și cheltuielile aferente acestora. Mai mult, partidul lui Năstase a raportat doar 4 sedii de partid, monitorii au constatat 6 sedii, iar pe site-ul oficial al formațiunii fiind prezentate doar 5 organizații de partid în municipiul Chișinău și 30 de organizații teritoriale în toată țara.

La fel, PPPDA a raportat la CEC mult mai puține cheltuieli de personal. Conform experților de la Promo-LEX, Platforma DA nu a raportat cel puțin 15 660 de lei, în situația în care partidul nu a inclus nici o persoană angajată oficial la partid, cu toate că monitorii au raportat persoane angajate, iar liderul acestui partid este însoțit mereu de un bodyguard.

Mai mult ca atât, PPPDA nu a raportat nici un leu pentru deplasările în țară și peste hotare. În total, PSRM, PN, PPPDA și PPȘ nu au raportat un cuantum de 111 076 lei pentru deplasările în țară. Iar alte partide, printre care și PAS-ul Maiei Sandu nu au raportat un cuantum de cel puțin 333 413 lei pentru deplasările în afara țării. Pentru deplasările în exterior, presa a scris că Maia Sandu a primit bani de la ONG-ul finanțat de mai mulți oligarhi ruși, Open Dialog. Recent, Open Dialog a primit aviz negativ de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pentru faptul că finanțează și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, iar Ludmila Kozlovska, preşedintele ODF, a fost expulzată recent din Polonia şi UE, și s-a ales cu dosar penal în Ucraina, bănuită fiind de legături cu serviciile secrete ruseşti.

În total, Promo-LEX a constatat că partidul condus de Andrei Năstase nu a raportat cel puțin 421 910 lei. Toate aceste nereguli financiare reprezeintă încălcări grave ale legislației și contravin principiilor expuse de Maia Sandu, precum că PAS va face alianță doar cu partidele ce asigură transparență maximă privind finanțarea.

Telegraph Moldova amintește că presa de la Chișinău, precum și mulți analiști și comentatori politici, au scris de nenumărate ori că partidul Platforma DA, condus de Andrei Năstase, ar fi finanțat de către nașul acestuia de cununie, oligarhul fugar Victor Țopa. Năstase a negat de fiecare dată acuzațiile, dar după cum au depistat și experții Promo-LEX, partidul său are nedeclarați cel puțin aproape de jumătate de milion de lei și nu se cunoaște de unde provin toți acești bani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке