Selectați pagina

Fumătorii din Federația Rusă vor trebui să PLĂTEASCĂ DAUNE morale vecinilor care sunt AFECTAŢI de fumul de țigară emanat

Fumătorii din Federația Rusă vor trebui să PLĂTEASCĂ DAUNE morale vecinilor care sunt AFECTAŢI de fumul de țigară emanat

Fumătorii din Federația Rusă vor trebui să plătească daune morale vecinilor care sunt afectați de fumul de țigară emanat. O decizie privind unificarea practicii judiciare în acest sens a fost publicată, recent, de Curtea Supremă. Magistrații au spus că vecinii fumătorilor au garantat prin lege dreptul la aer curat, scrie pikabu.ru.

“Cetățenii care locuiesc în spații rezidențiale au dreptul la un mediu favorabil, fără expunere la fumul de tutun și consecințele consumului de tutun de către vecini. Încălcarea acestui drept implică obligația de a compensa daunele morale provocate”, a explicat Curtea Supremă din Federația Rusă.

Totodată, în decizie se menționează că dreptul unui cetățean de a-și folosi spațiul de locuit în mod liber, inclusiv să fumeze în el, trebuie exercitat astfel încât consecințele consumului de tutun, adică fumul și mirosul emanat nu trebuie să se extindă dincolo de camera fumătorului și să nu provoace neplăceri vecinilor. Cu alte cuvinte, fumatul în apartament nu este interzis, doar că aceasta nu trebuie să-i afecteze pe cei care locuiesc în apropiere.

Hotărârea a fost luată după ce un locuitor al orașului Novosibirsk și-a dat în judecată vecinii. El a indicat în cererea sa că deja mai mult de cinci ani este afectat de fumul de țigară care vine dintr-un alt apartament. Inițial, cererea a fost respinsă de primele două instanțe. Totuși, Curtea Supremă a fost de partea reclamantului și a decis că acestuia trebuie să-i fie acordat prejudiciu moral.

Deciziile instanței supreme privind unificarea practicii judiciare trebuie să fie un ghid în aplicarea legii de către instanțele naționale din Rusia.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *