După cum anunţă Hitech.Vesti.ru, în Suedia mai bine de 3500 de persoane şi-au dat acordul să le fie implantat cipuri RFID în mînă.

Cipul electronic implanatat sub piele le permite acestor persoane să-şi deschidă uşa fără chei, să meargă în transportul public fără bilet, şi, de asemnea, să plătească pentru cumpărători folosindu-se de mînă în calitate de carte de credit fără contact.

Unul din participanţii suedezi la acest proiect, declară: „A fost distractiv să încerc ceva nou şi să aflu cum acest lucru poate să îmi simplifice viaţa ulterior”. În ultimul an, implantul „inteligent” i-a înlocuit portofelul, precum şi permisul pentru clubul de fitness. Dezvoltatorii acestui cip, afirmă că acesta este mai eficient decît un smartphone, care de ceva timp tot sunt folosite pentru a efectua plăţi. „Telefonul îl puteţi pierde sau poate fi accesat de persoane străine” – declara creatorii cipului electronic.

Unii experţi s-au arătat destul de sceptici cu privire la această inovaţie, menţionînd că în absenţa garanţiilor de confidenţialitate, procesul de cipizare poate deveni peste noape un coşmar digital. Numărul mare de voluntari care şi-au dat acordul să le fie implantat un cip, se datorează popularităţii în Suedia a ideilor satanist-transhumanit. Conform conceptului de transhumanism, progresul ştiinţifico-tehnic va îmbunătăţi natura umană, va prelungi viaţa omului, modernizîndu-i corpul cu ajutorul tehnologiilor.