Selectați pagina

Fraţilor, nevoiţi-vă ca nişte ostaşi împărăteşti, până ce aveţi vreme

Fraţilor, nevoiţi-vă ca nişte ostaşi împărăteşti, până ce aveţi vreme
Fraţilor, nevoiţi-vă ca nişte ostaşi împărăteşti, până ce aveţi vreme, aceasta ştiind-o că, pentru cununa cea nestricăcioasă, ni s-a pus nouă nevoinţa, spre curăţirea păcatelor şi spre viaţa cea veşnică. Faceţi-vă, dar, curată mintea cea întreagă, în toate faptele voastre, căci ea este maica ascultării.

Încă să lepădaţi de la voi împuţinarea şi moleşirea sufletului şi să vă îmbrăcaţi cu credinţa cea curată, ca, văzând Domnul silinţa sufletelor voastre, să vă întărească pe voi cu toate faptele cele bune. Să urâţi, pentru Domnul, lenevirea cea rea, cu toată puterea, precum şi năravul cel rău şi vrajba, aşa precum aţi lăsat pe părinţii voştri trupeşti, prietenii şi averile, că, dacă de la început vă veţi slăbi cu gândul, apoi osteneală veţi avea şi pagubă.

De ni s-ar întâmpla nouă ceva rău, să nu cârtim, pentru Domnul, că acela ce cârteşte pagubă îşi face lui, căci după a sa înţelegere lucrează, şi nu după scopul duhovnicesc. Deci tu, înţelept fiind, să nu urăşti pe fraţii cei mai slabi, nici să râvneşti la cei ce vieţuiesc fără de frica lui Dumnezeu. Şi iarăşi zic: Să nu urăşti pe fratele tău, că poate vreo patimă, pe care tu nu o ştii, l-a împresurat pe el şi pentru aceasta a ajuns la neputinţă. Ci, mai vârtos se cade a-l milui şi a te ruga pentru el, măcar de te-a şi supărat cu nemilostivirea sa, iar tu te nevoieşti bine.

Sfântul Efrem Sirul

Proloagele, volumul I, Editura Bunavestire, p. 485

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

  1. Anonim

    Până ce aveți vreme – nu vi se pare o construcție șchioapă?

    Răspuns
  2. Anonim

    Domnul Isus nu a zis ca sa-ti iei o cruce de lemn sau fier sa o porti la git sau una mai mare in spate si crucea este incercarile , necazurile , si suferintele tale care trebuie sa le duci cum si Isus fiul lui Dumnezeu a suferit , batjocorurile , bataia , incoronat cu spini , hulit si rastignit , esti tu gata sa duci o cruce cum a dus-o si El ?

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке