Selectați pagina

Frate, ştii tu cine este Duhul Sfânt?

Frate, ştii tu cine este Duhul Sfânt?

“Si asa, dupa inaltarea in trup si pana la Cinzecime, Sfintii Apostoli au asteptat venirea Sfantului Duh. Din pricina ca Duhul Sfant inca nu Se pogorase, Biserica nu primise inca acel nepretuit, neasemuit dar. Trupul Bisericii era, cum s-ar zice, fara suflet, neinsufletit. Duhul Sfant inca nu venise sa dea viata si sa insufleteasca Biserica lui Hristos, inima Bisericii inca nu incepuse sa bata.

O, Duhule al lui Dumnezeu, vino si Te salasluieste in inima Bisericii Fiului lui Dumnezeu! O, Duhule Sfinte, vino si in bisericile noastre cele pamantesti si in inimile noastre! Da, frate, Duhul Sfant va veni in bisericile lui Dumnezeu. Ai grija sa te invrednicesti ca El sa vina si in trupul si in sufletul tau. Stii ca Biserica este acolo unde este si Duhul; fara Duhul Sfant nu poate fi nicio Biserica. Din aceasta pricina, adunarile eretice nu pot fi numite Biserici, chiar daca formele lor exterioare sunt asemanatoare celor ale Bisericii. Sa stii ca acesta este doar un cadavru fara viata. Duhul Sfant salasluieste acolo unde este credinta dreapta si o puternica adeverire in virtute si adevar [a acesteia]. Despre o astfel de Biserica marturiseste Domnul ca de Mireasa Sa, adresandu-I-se profetic: Toata esti frumoasa, draga Mea, si fara nicio pata (Cantarea Cantarilor 4:7).

Frate al meu, tie iti zic: si tu esti biserica a lui Dumnezeu, dupa cuvintele dumnezeiescului Pavel: “… trupul vostru este templu [biserica] al Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu, si voi nu sunteti ai vostri (I Cor. 6:19). Cum s-ar spune, tu nu-ti mai apartii, ci esti al lui Dumnezeu; esti al Domnului Iisus Hristos, Care te-a mantuit cu mare pret (I Cor. 4:20), scumpul Lui Sange, prin care te-a rascumparat pentru Sine (cf. Fapte 20:28). Pentru aceasta esti biserica a lui Dumnezeu. Duhul Sfant locuieste intru tine cand ai credinta ortodoxa si cand modul tau de viata e pe potriva acestei credinte. Cand credinta ta a fost slabita sau ai pacatuit intr-un fel sau altul, nu te intrista! Sau, mai degraba: da, intristeaza-te, dar nu deznadajdui, caci Dumnezeu iti vede slabiciunea: Carnea este neputincioasa, asa ti-a zis, in bunavointa Sa, Facatorul tau (Mt. 26:41). Templele pamantesti sunt supuse stricaciunii si trebuie refacute, si sunt facute din piatra, caramida, marmura, fier – materiale mult mai tari decat trupul tau care, ca urmare a caderii, transmite slabiciunile si predispozitiile sale fata de boli mai departe chiar sufletului tau celui nemuritor. Daca iti arati ardoarea, atunci, in ziua Cincizecimii, pe cand te vei ruga, templul tau se va innoi, iar harul Duhului Sfant este puternic a-l face inca o data mai puternic si mai maret. Roaga-te ca niciodata sa nu incetezi a fi un templu al lui Dumnezeu, si ca Duhul Sfant nu numai sa nu Se departeze niciodata de la tine, ci sa te si innoiasca, sa te intareasca, sa te sfinteasca si sa te umple cu har.

Frate, intelegi tu cine este Duhul Sfant? Duhul Sfant este lumina de mai-nainte de veci; El este Focul de viata facator; El este Datatorul vietii si Viata Insasi; El este Minte si Putere, ale Carui adancuri niciun muritor – nici chiar puterile ingeresti – nu le poate atinge sau descrie! Duhul Sfant este Dumnezeu, a treia Persoana a Sfintei Treimi, purcezand de la Tatal [si fiind trimis in lume] prin Fiul, fiind impreuna-slavit si imparatind pe acelasi tron cu ei. Duhul Sfant este Cel mai minunat dintre toate cele ce sunt pe pamant.

Frate, stii tu Cine este Duhul Sfant? Daca spui: “Da, stiu”, te afli in mare inselare, si ma tem pentru tine, caci numai Dumnezeu Se cunoaste pe Sine Insusi, dupa cuvantul Apostolului: Cele ale lui Dumnezeu nimeni nu le stie, fara numai Duhul lui Dumnezeu (I Cor. 2:11) Pentru eretici este firesc sa se “infrateasca” cu Duhul Sfant, dar noua, ortodocsilor, ni se cere ca insusi numele Duhului Sfant sa-l rostim cu frica si cutremur. Daca spui: “Nu, nu stiu”, de asemenea ma tem si ma intristez pentru tine, deoarece aceasta arata ca viata ta este inca o noapte intunecata. Frate, trebuie sa-L cunosti pe Duhul Sfant dupa putinul de care suntem in stare, caci de nu va locui Duhul Sfant inlauntrul tau, nu esti al lui Hristos; daca Duhul nu-ti atinge inima in aceasta viata, vai tie, caci esti inca mort duhovniceste (cf. Rom. 8:9-10).

Pentru aceasta, in ziua praznicului Sfintei Cincizecimi, atunci cand, frate, cu evlavie si cu genunchii plecati, asculti rugaciunile rostite de preot, ce graieste pentru turma si in numele turmei sale, incredinteaza-te pentru ce te rogi. In aceasta zi, Duhul Sfant este in mod vadit prezent in Biserica si asculta rugaciunile! Din aceasta pricina, frate, ia aminte, socoteste de dinainte si cugeta la ce-I vei cere lui Dumnezeu. Poate ca ai multe tristeti si necazuri care iti ingreuiaza inima, si vrei sa-I ceri lui Dumnezeu sa-ti usureze aceste greutati si sa te ajute. Roaga-te pentru aceasta. Dar, ceea ce este de o insemnatate si intaietate nesfarsit mai mare…, trebuie sa-L implori pe Dumnezeu sa-ti dea harul Duhului Sfant si sa-ti umple sufletul pana la revarsare, pana la capatul puterilor. Cu alte cuvinte, trebuie sa ceri sa te primeasca, inca din viata aceasta, in Imparatia Cerurilor, ca sa-ti dea arvuna si inceputul viitorului, desfatarea cea vesnica. Mai adaug chiar si ca numai aceasta singura trebuie sa-ti fie rugaciunea din acea zi. Dar carnea este neputincioasa, iar lui Dumnezeu cere-I – dupa neputinta ta – si ceva din cele pamantesti. Dumnezeu va lua aminte la tine, dupa cum este scris: Domnul te va auzi in ziua necazului (Ps. 19:2). Dar nu uita, cu niciun chip nu trebuie sa uiti ca cea mai insemnata dintre cererile tale trebuie sa fie aceea de a primi harul Duhului Sfant. Cunoaste, frate, ca daca vei primi acest dar, nu vei avea nevoie de nimic altceva, nici nu vei dori ceva mai mult, caci Duhul Sfant este o Comoara plina de bunatati, dincolo de orice masura. (…) Astfel, de Praznicul Cinzecimii, cand praznuim Pogorarea Duhului Sfant asupra Bisericii, roaga-te fierbinte ca Duhul Sfant sa Se pogoare asupra ta, pregatindu-te dinainte cu rugaciune si citiri duhovnicesti.

Duhul Sfant a fost dintotdeauna, este si va fi. Roaga-te Lui ca sa Se pogoare peste tine, ca si tu sa afli intotdeauna harul Sau. Duhul Sfant este Viata tuturor fiintelor, Duhul Datator de viata. Duhul Sfant este Foc. Roaga-te ca sa prefaca in cenusa tot ceea ce este inlauntrul tau fara folos, si ca sa aprinda candela inimii tale si sa arda intru toti vecii, ca niciun intuneric sa nu o cuprinda. Duhul Sfant este Lumina. Roaga-te sa te lumineze, ca sa stralucesti ca un soare pe cerul duhovnicesc al Imparatiei lui Dumnezeu. Duhul Sfant este Dumnezeu. Roaga-te ca sa te sfinteasca si sa-ti dea har sa te impartasesti de El in veci. Duhul Sfant este totul. Roaga-te Lui – ca Unul Ce este Vistierul lucrurilor celor bune – sa Se reverse in inima ta, umpland-o pana sus, pana la revarsare, cu nesfarsita desfatare, astfel incat sa fii bogat intru toti vecii. Duhul Sfant este nemuritor. Roaga-te ca si tu sa fii duh, caci carnea si sangele sunt prea slabe ca sa mosteneasca viata vesnica, iar ele trebuie, intr-un fel minunat, inca viind aici pe pamant, sa devina duhovnicesti. Spune inimii tale: “Inima, ce faci aici pe pamant? De ce slabesti si nu vrei sa te ridici deasupra pamantului si a cenusii? De ce te intristezi de poverile si de lipsurile pamantesti? Sa stii ca toate cele de aici de pe pamant sunt altfel decat cele din Cer si dreptatea lor, si ca tu esti facut sa apartii Cerului!

Duhul Sfant te cheama in Cer. Grabeste-te, raspunde degrab chemarii Lui! Duhul Sfant este Mangaietorul. Vino si cazi ganditor pe pieptul Lui si plangi inaintea Lui. Spune-i necazurile si toate tristetile tale, si cere sa te ia in bratele Sale ca pe un copil. Striga dupa El. Nu te rusina de neputinta ta, caci El este Tatal tau, si El nu te va rusina si nici respinge. Dimpotriva, El este singurul Bun (cf. Mt. 19:17). El va intelege totul, si El te va mangaia cu o mangaiere dumnezeiasca, fara margini, imbelsugata, si va sterge toata lacrima de pe ochii tai (cf. Apoc. 7:17; 21:4).

Priveste la acest templu pamantesc, impodobit cu flori, si aminteste-ti ca Duhul Sfant este puternic si in stare sa te umple de mireasma vietii care nu piere niciodata.

O, Duhule Sfinte, da-ne noua sa Te slujim in Duh si in adevar (cf. Ioan 4:24), si vino si Te salasluieste intru noi! Nu inseteaza desertul pentru o picatura de ploaie cat inseteaza inimile noastre pentru venirea Ta! Vino la noi, Dumnezeul nostru, Bucuria noastra, Toate ale noastre! Tu esti Dumnezeu vesnic, Duh Sfant, iar noi, prin dragostea Ta, vom trai pentru vesnicie, in vreme ce toate celelalte sunt doar un vis, un rau curgator”.

Din “Cugetarile unei inimi smerite. Un document din secolul al XV-lea despre viata duhovniceasca“

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

10 Comentarii

 1. adina-mirela

  Duhul Sfânt nu locuieşte în suflete căldicele!

  Să invidiaţi virtutea oamenilor sfinţi, nerăutatea, îndelunga-răbdare şi înţelepciunea lor. Vieţile sfinţilor ne învaţă cum să ne purtăm şi ne insuflă râvnă duhovnicească. Aceşti oameni nu au strălucit atât prin minunile lor, cât prin viaţa pe care au dus-o. Viaţa lor se arată luminoasă dinaintea tuturor, atrăgând harul Duhului Sfânt.

  Dacă nu suntem atenţi, de multe ori minunile ne fac rău. Rugăciunile sfinţilor au o foarte mare putere atunci când ne pocăim şi ne facem mai buni. Nimeni nu poate spori în virtute dacă nu este plin de harul Duhului Sfânt. Dar Duhul Sfânt nu locuieşte în suflete căldicele. Ca să dobândim har, trebuie ca sufletul nostru să aibă râvnă spre orice lucrare a lui Dumnezeu.

  Viaţa noastră este plină de tulburare şi nelinişte. Cu toţii suntem îngrijoraţi, cu toţii suntem nemulţumiţi, cu toţii ne plângem, fie că suntem bogaţi sau săraci, stăpânitori sau oameni simpli. Dar tulburarea şi grija nu se datorează atât situaţiilor exterioare şi condiţiilor de viaţă, cât neorânduirii şi bolii noastre sufleteşti. Aşa cum ochiul bolnav vede întuneric şi în cea mai puternică lumină, la fel şi sufletul bolnav este tulburat chiar şi când este linişte. Să-I încredinţăm toate problemele noastre lui Dumnezeu şi să credem că nimic nu este al nostru, să rămânem indiferenţi la slava oamenilor şi să dorim să-I plăcem numai Domnului, şi astfel vom fi liniştiţi chiar şi când asupra noastră se va abate cea mai îngrozitoare vijelie.

  Cei care se află în afara Bisericii, slujind patimile şi propriile lor idei, nu pot să primească nici un adevăr al lui Dumnezeu care este mai presus de mintea omenească. Credinţa este sănătatea sufletului, în vreme ce necredinţa este cea mai rea boală.

  Cine se luptă împotriva lui Dumnezeu nu sfârşeşte niciodată bine. Poate că pentru multă vreme nu păţeşte nimic, căci milostivul Dumnezeu îi dă acestuia prilejul să îşi revină şi să se pocăiască. Dar dacă el nu se foloseşte din păsuirea lui Dumnezeu şi rămâne în răutatea sa, va fi pedepsit fără îndoială. Iar prin pedeapsa pe care o va primi, va fi pildă celorlalţi, care vor vedea astfel că nu este bine să lupţi împotriva lui Dumnezeu, pentru că nu este cu putinţă ca cineva să scape de atotputernica Sa mână.

  Să te fereşti de momelile ereticilor. Află că sub pielea de oaie se ascund lupii, care cu tine se poartă cu dulceaţă şi blândeţe, însă cu Domnul luptă ca nişte fiare turbate. Fugi departe de răutăţile lor şi rămâi credincios Tradiţiei Părinţilor, adică învăţăturii şi credinţei care izvorăsc din Sfintele Scripturi.

  Adesea, Dumnezeu îngăduie să fie prigonită adevărata credinţă, pe când ereziile, înşelăciunile şi idolatria să aibă parte de linişte. Din ce motiv? Ca să vezi slăbiciunea ereziilor, care cu toate că sunt lăsate libere, mai devreme sau mai târziu dispar, şi pe de altă parte, să se vădească faptul că deşi prigonită, credinţa adevărată sporeşte şi se întăreşte.

  Aşa cum lumina nu se preface niciodată în întuneric dacă rămâne lumină, aşa şi adevărul dogmelor credinţei noastre nu va fi ruşinat niciodată, tocmai pentru că dogmele nu mint, ci sunt adevărate, şi nimic nu este mai puternic decât adevărul.

  Cel care vrea să afle adevărul trebuie să se cureţe mai întâi de patimi; pentru că cel care se curăţă de patimi scapă de înşelare şi cunoaşte adevărul. (Sf. Ioan Gură de Aur, Problemele vieţii)

  Răspuns
 2. marele Păcătos

  astăzi este total greşit să vorbim doar despre smerenie şi să nu vorbim de sistemul care ne-a cuprins, numerotarea omenirii.
  Dumnezeu zice: cel ce va primi semnul, numele sau numărul numelui fiarei (campiuterului) – va bea din vinul mâniei Domnului, unde chinurile vor fi în vecii vecilor.

  Preoţii care primesc această sistemă drăcească – îşi pierd harul, mai mult ca atât, în ei deja stă duhul antihristic.

  Oricărui om, nu neapărat preot să fie, încercaţi să-i spuneţi problema cu pecetluirea omenirii cu laserul, invizibil în timp ce merge să se “fotografieze” pentru orice act, şi atunci dacă se tulbură şi neagă total – acel om nu mai are har în el.
  cel ce se tulbură însă presupune ca fiind posibil cu adevărat aşa să fie, mai are har, însă este slab în credinţă.
  Astăzi să-L dobândeşti pe Domnul Duhul Sfânt fiind în acest sistem, zic că este imposibil, însă cel ce se pocăieşte şi nu mai primeşte nici un act, ba chiar şi se leapădă de satană prin cererea de refuz – are mare prioritate de a-L dobândi cu uşurinţă pe Însuşi Dumnezeu Duhul Sfânt înlăuntrul său.

  Domnul Zice, în ce vă voi găsi – în aceea şi vă voi judeca.
  dacă în păcat – vom fi goi la Judecata Universală, dacă în rugăciune – vom fi îmbrăcaţi şi în loc de ruşine vom avea bucurie că a venit vremea să fim alături de Dumnezeu şi să-L vedem într-una, pentru că mai mare bucurie nu poate avea nimeni decât atunci când ÎL vede pe Tatăl său Cel Ceresc!

  Sfinţii apostoli, au fost omorâţi pentru că au propovăduit Adevărul!
  Ei în faţa păgânilor şi a închinătorilor la demoni nu au zis; voi nu aveţi dreptate, însă Dumnezeu zice că mai bună decât toate este dragostea!
  Nu!
  Ci au mărturisit că numai şi doar, Dragostea în Hristos poate fi mântuitoare, însă dragostea între oameni fără Dumnezeu este osândă spre veşnicie!

  Astăzi, dintre cei ce ta, nu mărturisesc Adevărul, ca nimeni să nu se însemneze cu pecetea diavolului – vor fi aspru judecaţi!
  şi dacă Creştinilor le este rânduit să se lupte din toate puterile cu patimile şi să înfrunte toate greutăţile fiind înafara sistemului, pentru că cu foarte mare greu şi dintre cei drepţi se vor salva sufletele, însă celor păcătoşi nici să se gândească în direcţia aceasta nu le este spre vre-un folos.

  Noi toţi cunoaştem Adevărul, deci să nu tăcem, sunt încă oameni care au în plan să meargă să se fotografieze, sau primesc salariile la card (drac) – suntem datori de a mărturisi.
  Şi trebuie atent ca şarpele să începem discuţia pe această temă, cu rudele, apropiaţii, cercurile care ne înconjoară – să le mărturisim – dacă sunt predispuşi să ne asculte, însă dacă se opun, se poate de le spus într-o formă succintă, şi să prindeţi tăcerea rapid, pentru ca cuvintele voastre să le fie spre rumegare.

  Proorociile au fost schimbate!
  a fost planificat să fie pecetluirea după al 3-lea mondial (care are să fie în 2017), atunci când va rămâne puţini oameni pe pământ însă, s-au schimbat proorociile şi pecetluirea a început şi merge.
  Nu toţi care au biometrice au şi pecetea, cu toate că unii o poartă fără să se priceapă.

  antihrist va fi conducător în lume doar 3 ani şi 6 luni, în timp ce populaţia pământului este peste 7 miliarde de oameni.
  să înseapă a pecetlui antihrist măcar câte 1 secundă pentru fiecare om – are nevoie de ~222 de ani.
  Din proorocii cunoaştem, când se va arăta antihrist, deja vor fi pecetluiţi careva din oameni, însă când va deveni conducător al lumii – va începe pecetluirea cu dea sila!

  Răspuns
 3. apostol

  Sa dam slava lui Dumnezeu ca am ajuns si in ziua mangaierii, caci cum am putea sa numim altfel ziua in care Fiul inaltat la cer ne-a trimis pe Duhul Sfant, Mangaietorul promis, care de la Tatal purcede. Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile este actul de nastere al Bisericii luptatoare de pe pamant. Biserica triumfatoare din ceruri isi facuse inceput cu zece zile mai inainte, prin Inaltarea la cer a Domnului, Capul Bisericii si in cer si pe pamant. Toti ceilalti suntem madulare ale Bisericii. Cand in ziua Cincizecimii dupa Inviere a trimis asupra apostolilor Duhul Sfant in chipul limbilor de foc, le-a dat deplinatatea harului ca slujitori in Biserica.

  Răspuns
 4. marcela

  Nu Duhul Sf. se pogoara, ci Harul Duhului Sf.Trebuie sa spunem corect, conform dogmaticii.Nu se pogoara Duhul Sfant ca persoana treimica, nummai UNUL FIUL ca persoana treimica se pogoara, nu si Duhul Sfant!Duhul Sfant revarsa darurile si harul Sau.

  Răspuns
  • inna

   Fiul, conform dogmaticii, se coboara? In care dogmatica ati gasit scris asta? Noi stim ca Fiul S-a nascut Om pe pamint, fiind in acelasi timp si Dumnezeu, dar ca Fiul Se pogoara… asta n-am mai auzit-o. In general, in termeni dogmatici e greu de vorbit in viata de zi cu zi sau in comentarii. Bineinteles, plastic, metaforic, putem sa ne exprimam si sa interpretam ca Fiul Se pogoara, dar dvstra ati zis ca trebuie de scris corect, dogmatic…

  • Calist

   In Evanghelia de la Ioan, capitolul 15, versetul 26, scrie: ”Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine”. Deci, clar scrie ca va veni Mangaietorul. La fel si in capitolele 14 si 16 din Evanghelia de la Ioan scrie ca va veni Mangaietorul, adica Duhul Sfint.

   Intreaga traditie ortodoxa marturiseste ca in ziua Cincizecimii SE POGOARA DUHUL SFINT!

  • Didin

   Replica pentru marcela: Fiul lui Dumnezeu nu se coboara, dupa cum tu talcuiesti, fata-hai! Tu te cobori in ratacire si inca te mai afisezi si pe net.

  • Quakerish

   Suntem crestini, dar daca cineva a gresit sau si-a expus parerea sarim in cap mai rau ca ateii? Unde e dragostea? Explicati frumos, dar nu trimiteti omul…de la asa cuvinte ati putea pierde omul din Biserica…urat…Ati facut-o si eretica…Doamne, explicati frumos…nu ca niste necrestini…Si ne mai intrebam de ce se imputineaza crestinii ortodoxi? Din cauza noastra…

  • Didin

   Crestinii nu urasc omul, ci pacatul pe care acesta il face. Cind este vorba o greseala de credinta nu trebuie sa aratam dragoste fata de cel ce isi propovaduieste ideile gresite si sa facem pogoramint in numele ”dragostei” crestine, ci trebuie sa-i aratam greseala. N-am nimic cu marcela ca om, dar ma deranjeaza ceea ce a scris ea referitor la Sf. Duh si la Fiul lui Dumnezeu. Pentru felul in care m-am exprimat, imi cer iertare.

 5. marele Păcătos

  Către “marcela”

  erezia cu sânge mucenicesc nu se curăţă.

  Sfânta Tradiţie spune în conformitate cu Sfânta Scriptură, DUMNEZEU- FIUL, când S-A Ridicat La DUMNEZEU-TATĂL, a promis înainte de aceasta că-L va trimite pe Un Alt Mângăietor, şi în Ziua Sărbătorii cu denumirea “Pogorârea DUHULUI SFÂNT” asta şi subânţelege, fără vre-un sens mistic sau imaginar, ci realul perioadei anuale.
  Sfintele Moaşte, Sfintele Icoane, Sfinţii, ei în ei îl au pe Domnul Dumnezeu de Viaţă Dătător DUHUL SFÂNT.

  temeţi-vă de Dumnezeu, că dacă hula împotriva Lui Dumnezeu Fiul Iisus Hristos Mântuitorul lumii se iartă, păi împotriva Domnului Dumnezeu Duhul Sfânt nu se iartă nici aici nici în veac.

  ar fi bine să vă spovediţi de acastă rătăcire, a dacă nu sunteţi Ortodox – degeaba cheltuim cuvintele.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *