Selectați pagina

FOTO Satul românesc în toată splendoarea

FOTO Satul românesc în toată splendoarea

Un fotograf de origine germană, pe nume Kurt Hielscher, a colindat România în lung şi-n lat în anul 1931, la invitaţia guvernului de atunci, şi-a realizat unul dintre cele mai frumoase fotoreportaje despre satul românesc din toate timpurile.

Realizarea albumului foto “România” datează din anul 1931 şi i de datorează fotografului german Kurt Hielscher (1881-1948). Acesta a fost invitat de guvernul român să imortalizeze ţara în cele mai îndepărtate colţuri. În 1938, atunci când albumul foto a fost vernisat la Leipzig, cu titlul original RUMÄNIEN – Landschaft, Bauten, Volksleben, artistul fotograf avea să declare în faţa publicului:

“Pe lângă mulţumirea pe care am simţit-o, lucrând, m-a cuprins şi durerea că întreg poporul român este ameninţat de un duşman crunt, căci de cultura acestei ţări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizaţiei care înăbuşe orice viaţă plină de coloare. Unele sate au şi fost învăluite; norul cenuşiu acoperă tot mai mult uneltele strămoşeşti şi coloarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni. Aşa îşi pierde treptat, un popor cu simţ artistic, străvechea sa înfăţişare”.

Potrivit documentelor de arhivă, Kurt Hielscher a stat în România între anii 1931-1932 şi a străbătut în total aproximativ 25.000 de kilometri şi realizând peste 5.000 de fotografii. Dintre acestea, doar 304 au fost selectate să facă parte din album. Puteţi vedea pe această pagină de Facebook o colecţie de 200 de fotografii din album.

Sursa: http://adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. Silviu

  Dacă n-ar fi fost omorât mișelește Căpitanul, ar fi stârpit toată ovreimea și toate cuiburile de cavaleri cu șorțulețe și mănuși, de care geme România și care împilează țara și poporul prin toate mijloacele posibile și care le stau la îndemână.

  Dacă n-ar fi fost trădat Domnitorul Vlad Țepeș de către Radu cel Frumos, ar fi tras în țeapă pe toți nelegiuiții și trădătorii și n-ar fi îngenunchiat țara în fața turcilor; am fi fost un popor prosper și cu viitor, dar acum suntem îngropați în coșciugul Europei…

  Marii eroi totdeauna au fost trădați de lichele ordinare, care se urcă în locul bravilor domnitori din trecut, loc ce nu li se cuvine, și vor să prostească masele…

  Doamne, păzește-ne de antihriști și ajută-ne până la sfârșit!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii