Selectați pagina

Fost viceministru al Sănătăţii: „O treime din toate decesele înregistrate în R. Moldova puteau fi evitate”

Fost viceministru al Sănătăţii: „O treime din toate decesele înregistrate în R. Moldova puteau fi evitate”

„O treime din toate din toate decesele înregistrate puteau fi evitate”, spune Mihai Ciocanu, fost viceministru al Sănătăţii şi actual director al Institutului de Medicină Urgentă. Opinia a fost formulată în cadrul conferinţei de prezentare a reformei spitalelor, în susţinerea implementării reformei, potrivit sanatateinfo.md.

pacienti la urgenta

Fost viceministru al Sănătăţii: „O treime din toate decesele înregistrate în R. Moldova puteau fi evitate”

„Eu vorbesc în cunoştinţă de cauză. Noi înregistrăm anual în Republica Moldova în jur de 40 de mii de decese. O treime din ele sînt decese evitabile. Şi acestea pot fi evitate doar numai într-un sistem eficient de prestări de servicii medicale. Noi nu avem aceste capacităţi acum. Există nişte insuliţe la Chişinău şi atît. Zilnic avem decese evitabile în cardiologie, zilnic avem decese evitabile în politraumatisme şi zilnic avem decese în neurologie şi neurochirurgie care pot fi evitate. Cu părere de rău noi nu putem face faţă acestui val de pacienţi care ar putea să trăiască.

Vreau să vă spun, doamnă ministru, că deja se trimit sms-uri din sală(…) I-am spus asta şi lui Gheorghe Brega (n.r. – fost vicepremier pe probleme sociale) – puteţi stopa reforma pe vreo lună-două, dar n-o puteţi omite. Reforma aceasta oricum se va face. Nu poţi avea tehnologii avansate pentru 50 de mii de locuitori. Nicio ţară din lume nu-şi poate permite aşa ceva. Dacă nu se va produce această reformă vom duce în continuare pacienţii în spitalele care nu pot face faţă acestei situaţii. Doar prin această reformă putem diviza fluxul de pacienţi cronici de cei acuţi.

Vorbim despre aceste lucruri de zeci de ani, însă absolut nimic nu s-a realizat. Nu avem zi la Institut (n.r. – Institutul de Medicină Urgentă) să nu înregistrăm decese evitabile. În fiecare zi avem. Asta am ţinut să spun… Cer de la colegii noştri să analizeze la rece această propunere şi să susţină Ministerul Sănătăţii în aplicarea reformei spitalelor”, spune Mihai Ciocanu.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.