Selectați pagina

Forţa de muncă este în scădere în Republica Moldova

Forţa de muncă este în scădere în Republica Moldova

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul III al acestui an, în ţara noastră, erau aproape 900 de mii de moldoveni apţi de muncă, cu aproape 6 la sută mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 860 de mii de persoane din populaţia activă era încadrată în câmpul muncii. Indicele este în scădere cu peste 5 la sută faţă de anul trecut. În descreştere este şi rata şomajului. În trimestrul trei, în Moldova erau înregistrate peste 30 de mii de persoane fără loc de muncă, adică mai puţin cu 4 procente faţă de perioada similară a anului trecut, relatează publika,md

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniţă, timp de un an, numărul şomerilor din ţara noastră a scăzut cu aproape opt mii, iar rata şomajului este de trei ori mai mică decât media europeană. Asta în condiţiile în care, în majoritatea ţărilor europene, în perioada pandemiei, rata şomajului a crescut.

Ioniţă a scris într-o postare pe facebook că diminuarea ratei de şomaj se explică prin faptul că de cele mai multe ori, moldovenii rămaşi fără serviciu pleacă în căutarea unei vieţi mai bune peste hotare.

Potrivit unei cercetări socio-economice privind migraţia din Republica Moldova, realizată de IDIS Viitorul, în comun cu CBX-AXA, anul trecut, peste 36 de mii de concetăţeni au părăsit ţara, iar tendinţa se menţine şi anul acesta. Lipsa locurilor de muncă, salariile mici, lipsa de perspective în zonele rurale și calitatea proastă a utilităților oferite de stat îi determină pe moldoveni să se mute cu traiul peste hotare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке