Ministrul Afacerilor Europene din Finlanda, Sampo Terho a propus interzicerea categorica a finantarii externe a moscheelor, in scopul prevenirii radicalizarii musulmanilor finlandezi, ne anunta RIA Novosti cu trimitere catre publicatia finlandeza Yle.

Anterior o astfel de propunere a fost inaintata si in Franta, iar in Austria deja functioneaza o astfel de interdictie din 2015.

Initiativa politica data a parvenit pe fonul disputelor legate de constructia unei moschei in Helsinchi. Un sir de politicieni au venit cu initiativa de a stopa lucrarile date, din cauza ca moscheea, dupa spusele lor, poate deveni un teren proprice pentru extremism. Constructia moscheei date este finantata de Arabia Saudita.

„Radicalizarea populatiei musulmane trebuie stopata in Finlanda, iar cu acest scop trebuie de clarificat daca modelul austriac ar fi posibil de implementat in legislatia finlandeza.” a declarat Terho.

Dupa spusele lui, multiplele exemple din diferite tari europene arata importanta integrarii imigrantilor musulmani. Daca acest lucru nu se va intimpla, atunci acestia vor deveni radicali, mentioneaza ministrul.

„Politicienii finlandezi trebuie sa ia masuri radicale pentru securitate, mostenirea culturala finlandeza si bunastare”, a spus acesta.