Întîistătătorul BOU-PK nu recunoaşte propria anatemă şi nu consideră că ea a fost ridicată de Patriarhia Constantinopolului în 2018.

Filaret Denisenko nu este de acord cu faptul că el este „fostul mitropolit al Kievului” (Fanarul îl numește astfel), şi declară că în toți anii de existență a Patriarhiei de la Kiev el a fost și este patriarh. El a declarat acest lucru într-un interviu pentru postul Radio Ucraina în programul „Persona grata”.

Filaret a comunicat că nu și-a recunoscut anatema încă de la început și este convins că nici poporul ucrainean nu o recunoștea. Această încredere l-a ajutat să hirotonisească un mare număr de episcopi ai BOU-PK. Cu toate acestea, în opinia sa, argumentele privind ridicarea anatemei sale în 2018 subminează convingerea că aceste hirotonisiri au fost legale.

„Este bine ca Patriarhul Ecumenic mi-a ridicat anatema în 2018, mi-a ridicat, – spune Filaret. – Atunci până în 2018 eram sub anatema sau nu? Dacă eram sub anatemă, înseamnă că toți acești episcopi (ai BOaU, n.red.) nu sunt valizi. Și Epifanie nu este doar mitropolit – el nu este nici măcar preot. Dacă Patriarhul Ecumenic mi-a ridicat anatema în 2018, atunci întregul episcopat este invalid!”

Anterior, Filaret a declarat că adevărata unificare a ortodoxiei ucrainene în yBOaU nu a avut loc, deoarece cei doi episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene care au aderat la Biserica Ortodoxă a Ucrainei (Simeon și Alexandru) efectiv nu aveau parohii.