Selectați pagina

Fiecare cetăţean al Moldovei are o datorie în lei despre care nu ştie

Fiecare cetăţean al Moldovei are o datorie în lei despre care nu ştie

baniDatoria de stat a Republicii Moldova se va majora în acest an cu 22,6 miliarde de lei şi va atinge cifra de 56,11 miliarde.

Ministerul Finanţelor preconizează că în anul 2016 datoria de stat a Republicii Moldova va constitui 56,113 miliarde de lei.

Suma este cu 22,6 miliarde de lei mai mare în comparaţie cu situaţia de la finele anului precedent.

Din suma totală a datoriei de stat, peste 21 de miliarde de lei vor constitui datoria internă şi peste 35,1 miliarde de lei – cea externă.

Datoria de stat pe cap de locuitor la finele anului trecut era de 9430 de lei.  Volumul bugetului public naţional pe anul în curs va fi de 4,272 de miliarde de lei sau 3,2 la sută din PIB. Din volumul total al deficitului, bugetului de stat îi revine 4,182 de miliarde de lei. Bugetelor unităţilor administrativ teritoriale 58,8 milioane de lei şi bugetului asigurărilor sociale de stat – 30,4 milioane de lei.  Finanţarea deficitului bugetului public naţional în anul 2016 va avea loc din surse interne şi externe, potrivit Ministerului Finanţelor. Aceasta se va întâmpla prin emisiuni şi răscumpărări de valori mobiliare de stat, valorificarea împrumuturilor pentru finanţarea proiectelor din surse externe şi pentru susţinerea bugetului, mijloacelor din vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică, precum şi din mijloacele din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public naţional.

Sursa: sputnik.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii