Selectați pagina

Fiecare al cincilea angajat din Asia are temeri că va fi înlocuit cu roboţi

Fiecare al cincilea angajat din Asia are temeri că va fi înlocuit cu roboţi

Firma de investigaţii Randstad Employer Brand Research a cercetat, ce atitudine are faţă de automatizarea muncii populaţia din Singapore, Hong Kong și Malaezia.


Participanţii la sondaj au recunoscut că automatizarea influenţează pozitiv asupra muncii lor, dar frica faţă de concurenţa cu roboţii oricum rămîne. Despre aceasta scrie hightech.fm.

Sondajul a demonstrat că aproape fiecărui al cincilea  angajat (17,3% chectionaţi) din Singapore, Hong Kong și Malaezia îi este frică să rămînă fără muncă din cauza roboţilor. Totodată, cele mai mari temeri le exprimă singaporezii (19%) şi hongkongolezii (20%). Pentru Singapore şi Hong Kong este specific ritmul mai rapid al dezvoltării tehnologiilor – şi oraşul-stat, şi raionul administrativ al Chinei, fac parte din cei trei lideri ai competitivităţii.

Frica faţă de robotizarea muncii îi motivează pe oameni să accepte reconversia profesională. Şase din 10 chestionaţi sînt gata să meargă la cursuri şi să obţină o nouă specialitate, dar numai cu condiţia, ca la noul loc de muncă salaruil lor să nu se micşoreze.

Deşi roboţii incpiră frică, în ansamblu respondenţii apreciază pozitiv automatizarea. Aproape jumătate (45%) din cei chestionaţi consideră că noile tehnologii vor facilita munca lor.
Sondajul a mai demonstrat că fiecare al treilea concepe neutru automatizarea, iar fiecare al cincilea nu admite că munca lui i-o va putea lua robotul sau algoritmul.

După cum demonstrează investigaţiile în diferite ţări ale lumii, cei mai supuşi riscurilor de automatizare sînt locuitorii oraşelor mari, beneficiarii de venituri mici şi bărbaţii. Femeile, ocupate în sfera comerţului cu amănuntul, de asemenea, riscă să rămînă fără lucru. Astfel, în SUA pot rămîne fără loc de muncă de la 6 pînă la 7,5 mil. vînzători, printre care o parte considerabilă o constituie femeile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке