Selectați pagina

Fermierii români cer stoparea vânzării de terenuri agricole către străini

Fermierii români cer stoparea vânzării de terenuri agricole către străini

Fermieri-romaniAsociaţiile de fermieri din România au solicitat guvernului să iniţieze eforturi pentru a opri vânzarea terenurilor agricole către străini, transmite agenţia de presă XINHUA.

“Peste un milion (de hectare) au fost deja vândute străinilor, alte două milioane sunt închiriate la aceeaşi categorie”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, în cadrul Conferinţei Naţionale a Fermierilor derulată la Bucureşti. Prin legea recent adoptată, zonele închiriate vor deveni, de asemenea, proprietatea actualilor locatari, a subliniat acesta.

Baciu consideră că legislaţia ar trebui să fie revizuită astfel încât “ţara ar trebui să rămână în proprietatea exclusivă a românilor”, indiferent cine este fermier. Potrivit acestuia, concurenţa pe o piaţă deschisă a terenurilor în România este, cu siguranţă, un dezavantaj pentru fermierii locali, deoarece aceştia nu pot beneficia de acces liber la capital, pentru a le permite să îşi consolideze piaţa funciară.

Potrivit reglementrărilor din România privind piaţa terenurilor, începând din luna ianuarie 2014, în conformitate cu obligaţiile din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, persoanele fizice din UE au dreptul să cumpere terenuri agricole. Potrivit reglementărilor anterioare, valabile până la sfârşitul anului 2013, numai persoanele juridice au dreptul să cumpere terenuri.

Sursa: Dan Tomozei

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Radu Humor

    Şi cine credeţi că le cumpără în proporţie de peste 90 % ?
    Cetăţeni italieni, francezi, olandezi, englezi, chiar arabi, dar mai toţi evrei !
    Ceea ce confirmă planul sionist de mutare a Israelului în România !

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.