Selectați pagina

Fermierii nimicesc albinele folosind erbicide și pesticide

Fermierii nimicesc albinele folosind erbicide și pesticide

albineO problemă care la prima vedere pare neînsemnată ar putea schimba fața agriculturii moldovenești. Este vorba despre erbicidele și pesticidele cu care sunt stropiți copacii și terenurile agricole. Puțini agricultori realizează că aceste otrăvuri omoară albinele, care tocmai în perioada de înflorire adună polen.

Deși avem o lege care protejează albinele, aceasta nu este respectată de fermieri. Conform reglementărilor, se interzice stropirea culturilor în timpul înfloririi, iar fermierii sunt obligați să anunțe preventiv apicultorii despre prelucrarea chimică a terenurilor.

Statul ar trebui să vină cu reglementări mai clare în această direcție, în contextul în care țara noastră are acum o treime din numărul de albine pe care le avea în anii 80. Numărul de familii se cifrează la 150 de mii, pe când necesarul pentru o polenizare eficientă a culturilor şi florilor spontane este de 450-500 de mii.

Dacă se continuă în același ritm, riscăm să rămânem cu și mai puține albini. Cu toții știm despre impactul pe care îl au albinele asupra agriculturii și cât de important este ca polenizarea să se facă la timp.

Autoritățile spun că o ieșire din situație ar fi ca toți apicultorii să-își procure pașaport de stupină, cu alte cuvinte – permis de amplasare a stupilor pe un anumit teren.

Un pașaport de stupină costă 150 lei și se eliberează pe termen nelimitat.

Urmăriți mai jos un reportaj realizat de echipa postului local de televiziune de la Basarabeasca, unde zilele trecute a fost organizat un seminar la care au participat fermierii din raion.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IebtQZJKFxk[/youtube]

Sursa: http://agrobiznes.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.