Selectați pagina

Fermierii moldoveni preferă soiurile de grîu de pe timpurile sovietice, în detrimentul celor moderne

Fermierii moldoveni preferă soiurile de grîu de pe timpurile sovietice, în detrimentul celor moderne

Vasile Botnari”Geneticienii și specialiștii în selecție au creat un hibrid între grîu și secară – triticale. Mai mul, ei deja au obținut un hibrid triticale de sorturi tari și de secară. Pîinea fabricată din acești hibrizi este de o calitate foarte înaltă. Aceste soiuri mai au și alte avantaje, însă fermierii noștri preferă soiuri vechi de grîi, de pe timpurile sovietice”, a relatat pentru NOI.md, directorul Institutului de genetică, fiziologie și protecție a plantelor al AȘM, Vasile Botnari.

Interlocutorul a comunicat că savanții le recomandă proprietarilor de terenuri să semene triticale pe soluri cu fertilitate reduse, pe cele cu risc de secetă sau pe sectoarele cu puțină umiditate.

”Semințele, aduse din Franța și Italia nu se compară cu hibrizii noștri. În primul rînd, acestea nu suportă iernile noastre geroase. Totodată, nu au fost cazuri ca semănăturile cu triticale să înghețe, iar pe timp de secetă ele dezvoltă un sistem puternic de rădăcini. De regulă, recolta noului hibrid este cu mult mai mare decît media pe țară a recoltei de grîu”, a precizat expertul.

Totodată, el a menționat că ”în Polonia, peste 53% din suprafețele pentru cereale sunt semănate cu hibridul triticale”.

Savanții institutului le pot propune astăzi fermierilor semințe de grîu, care dau stabil 50-60 chintale la hectar, dar și semințe tradițional rentabile, precum și soiuri de legume.

”Apropo, toată Europa renunță, treptat, la hibrizii moderni ale roșiilor și revine la vechile soiuri tradiționale cu gust și aromă naturală. Noi am păstrat aceste semințe și suntem gata să le propunem agricultorilor”, a spus Botnari.

Sursa: noi.md

1 Comentariu

 1. marele Păcătos

  Este o pravilă a unui Sfânt, pe nume Pr.Gurie.

  citind acea pravilă în grădină, să fie chiar secetă sau chiar ploi dese – roada iese bună fiindcă se binecuvintează de Sus.

  iar pe astfel de savanţi, Gherman Serligov îi numeşte vrăjitori.

  Şi dacă citim în prima carte din istorie – Cartea lui Enoh – observăm că diavolii i-au învăţat pe oameni să altoiască copacii, plantele etc.

  cine face Voia Domnului – se aseamănă cu îngerii.
  cine face voia celui căzut – se aseamănă cu el.

  prima variantă închipuie seminţa Credinţei, Nădejdei şi a Dragostei.
  a 2-a variantă închipuie pleava care nu este bună pentru nimic altceva decât aruncarea ei, şi întrucât viaţa omului este veşnică – focul este nestins.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *