Selectați pagina

Fermierii consideră drept jaf majorarea impozitului funciar cu 15%

Fermierii consideră drept jaf majorarea impozitului funciar cu 15%

Fermieri-romaniProducătorii agricoli consideră inoportună hotărîrea Guvernului privind majorarea impozitului funciar cu 15% în timp ce agricultorii se află în condiții economice dure. Această poziție a fost expusă, în cadrul conferinței de presă din 16 martie, de către Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Naționale a Fermierilor (FNF), și Alexandru Slusari, șeful Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, informează NOI.md.

Fermierii consideră că decizia Guvernului privind majorarea impozitului funciar cu 15% este inadmisibilă în condițiile în care statul are datorii neachitate față de producătorii agricoli, iar băncile au crescut dobînzile. Potrivit lui Alexandru Slusari, producătorii agricoli nici pînă în prezent nu și-au revenit după șocurile suportate în 2015.

„Furtul miliardului a dus la faptul că materia primă pentru fabricarea producției agricole s-a scumpit cu 40%, iar băncile au dublat dobînzile la perfectarea creditelor. În plus, Guvernul nu le-a achitat plățile mai multor agricultori care au nevoie de suportul statului. În aceste condiții, majorarea impozitului funciar este o jefuire a fermierilor, care așteaptă achitarea a jumătate de miliard de lei, promis de autorități”, a declarat Slusari.

Valeriu Cosarciuc a menționat că, din cauza secetei de anul trecut, agricultorii au suportat un prejudiciu substanțial, care, probabil, a depășit șase miliarde de lei. „De la Guvern au fost alocate doar 56 de milioane de lei, adică mai puțin de un procent din suma promisă de 610 milioane de lei. Anul curent, pentru susținerea producătorilor agricoli, de la buget a fost alocată o sumă și mai mică – doar nouă milioane de lei”, a relatat Cosarciuc.

Despre majorarea impozitului funciar cu 15% s-a comunicat în februarie.

Inițiativa respectivă a fost prevăzută în proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul curent. Se prevede majorarea impozitului de la 1,5 lei pînă la 1,75 lei un balo-hectar. La Ministerul Finanțelor au explicat că această inițiativă a fost înaintată de organele regionale ale puterii, care, din contul majorării impozitului funciar, identificau posibilități pentru completarea bugetelor locale.

SURSA: NOI.MD

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *