Selectați pagina

Fenomene meteo extreme în România. În șapte zile, vom trece de la -16 grade la 16 grade Celsius

Fenomene meteo extreme în România. În șapte zile, vom trece de la -16 grade la 16 grade Celsius

Fenomenele meteo extreme matură toată ţara.

În judeţul Buzău, o vijelie cu puterea unui uragan a făcut prăpăd. Stâlpii de electricitate şi un releu de telefonie, din vârful muntelui, s-au prăbuşit, din cauza rafalelor foarte puternice, care au atins viteze înspăimântătoare: aproape 150 de kilometri la oră, anunţă protv.ro

Vântul a făcut pagube în 12 judeţe. În Făgăraş, unde ninge viscolit de peste 48 de ore, salvamontiştii vor da o atenţionare de avalanşă de gradul 3.

Nimic nu a putut sta în calea urgiei, care a avut o viteză de 148 de kilometri pe oră. Mai mulţi stâlpi de electricitate au fost iute doborâţi, la fel şi ţiglele de pe case.

 Meteorologii spun că rafalele nu au mai avut până acum o asemenea forţă. Au rupt şi un releu de telefonie mobilă, din vârful muntelui, de parcă ar fi fost din plastic, nu din metal.

Reporter: Ce distrugeri au fost în zonă?
Nicu Buturugă, meteorolog de serviciu Staţia Bisoca: În principal un releu pus la pământ şi destul de bine ancorat şi bineînţeles acoperişurile a două gospodării, garduri.”

Potrivit ISU, 18 localităţi din 12 judeţe au fost afectate de vântul puternic. Zeci de acoperişuri au fost distruse, 5 maşini avariate şi zeci de arbori doborâţi la pământ.

În Făgăraş e iarnă în toată regulă. Ninge de peste 48 de ore, iar la cota 2000, troienele viscolite au deja 3 metri. Salvamontiştii au anunţat că de miercuri va intră în vigoare o atenţionare de avalanşă de gradul 3.

Speriaţi de avertizările meteorologilor, şoferii au dat iama la vulcanizări să îşi echipeze maşinile de iarnă.

De la prea multă aşteptare, în miez de noapte, unii şoferi au adormit la volan sau au cinat în maşină.

Cozi mari s-au format şi la service-urile auto din Cluj.

Patru anvelope noi costă cel puţin o mie de lei. Cele second-hand, sunt la jumătate de preţ.

Gianina Marian, reprezentant vulcanizare: “De sâmbătă am început să avem solicitările la potenţial maxim şi au continuat să vină, de dimineaţă până seara. Au crescut cu vreo 80 -90% cu siguranţă.”

Meteorologii anunţă că în zilele următoare, un val de frig polar, urmat de unul de căldură, ne vor face să simţim o diferenţă bruscă de temperatură de aproape 30 de grade Celsius. În mai puţin de o săptămână, vom trece de la – 16 la plus 16 grade Celsius.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке