Selectați pagina

Fenomen extrem de alarmant, ce amenință securitatea alimentară a omenirii: reducerea numărului de insecte polenizatoare. Care este cauza?

Fenomen extrem de alarmant, ce amenință securitatea alimentară a omenirii: reducerea numărului de insecte polenizatoare. Care este cauza?

Numărul insectelor zburătoare din Germania a scăzut într-un ritm alarmant iar acest fenomen ar putea semnala grave dezechilibre pentru ecosisteme și serioase probleme alimentare pentru oameni, în viitor, susțin oamenii de știință.

 

Așa cum reiese dintr-un studiu publicat de curând în revista Plos One, cercetătorii, care utilizează dispozitive pentru capturarea insectelor în nu mai puțin de 63 de locuri din Germania de vest au înregistrat o scădere gravă, de 76% a numărului de insecte, între 1989 și 2016.

„Declinul sever al biomasei insectelor este alarmant, cu atât mai mult cu cât toate capcanele au fost plasate în arii protejate, menite să păstreze funcțiile ecosistemului și biodiversitatea”, au declarat autorii îngrijorătorului studiu. În afara zonelor protejate, fenomenul are șanse să fie încă și mai sever.

Diminuarea numărului insectelor zburătoare din Germania a fost mai mare decât declinul global al insectelor, ce este estimat la 58%, între anii 1970 și 2012. Cercetătorii, conduși de către Caspar Hallmann de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, au declarat că nu este limpede de ce numărul de insecte zburătoare din Germania a scăzut atât de puternic, dar a concluzionat că, foarte probabil, transformările mediului și schimbările climatice nu reprezintă cauze principale ale fenomenului.

În schimb, oamenii de știință implicați au susținut că pot fi incriminate agricultura intensivă și folosirea în mari cantități a pesticidelor. Autorii studiului susțin că sunt necesare cercetări suplimentare în legătură cu originile declinului, atenționând că insectele zburătoare joacă un rol important în polenizarea plantelor și reprezintă o sursă de hrană pentru alte specii. Diminuarea numărului lor, în același ritm, ar putea avea efecte catastrofale, inclusiv în ceea ce privește siguranța alimentară a omenirii.

Deși un număr mai mic de insecte dăunătoare poate fi, pentru unii (mai ales pentru cultivatorii de anvergură), o veste binevenită, pierderea insectelor benefice, ce asigură polenizarea plantelor alimentare, ar avea consecințe de o gravitate nebănuită, după cum a arătat David Inouye, profesor la Universitatea din Maryland, unul sintre specialiștii implicați în studiu.

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *