Selectați pagina

Fenomen bizar la Bălţi. Apa a devenit de culoare roșie. Care este motivul

Fenomen bizar la Bălţi. Apa a devenit de culoare roșie. Care este motivul

Fenomen bizar în municipiul Bălţi. Acum două săptămâni, apa dintr-un canal de canotaj a devenit roşie. Ecologiştii spun că aspectul apei se datorează unor reacţii chimice care se produc pentru că bazinul nu are scurgere. Cei care practică sporturi nautice afirmă însă că oamenii care locuiesc în preajmă obișnuiesc să arunce deșeurile în canal şi cred că asta ar fi adevărata cauză. 

Canotorii spun apa de culoare roşie are un miros insuportabil.

Antrenorul spune că, din această cauză, unii canotori nu pot practica sportul lor preferat.

“Nu le permitem antrenamentele în apă grupelor de începători. Lucrăm cu ei doar pe malul canalului”, a spus antrenorul Dumitru Nicolaev.

Directorul Bazei Nautice Volna, care gestionează canalul de canotaj, spune că nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme în trecut. El afirmă că unii oameni care locuiesc în apropiere de canal obişnuiesc să arunce deșeuri în apă.

“Pe această porțiune nimeni nu poate arunca, deoarece sunt paznici, dar pe partea cealaltă nimeni nu păzește. Ei pot veni noaptea și pot să arunce tot ce doresc. Pe suprafața apei parcă se văd urme de vopsea”, a afirmat directorul Bazei Nautice din Bălți, Vasile Carbanovschi.

La rândul lor, ecologiștii spun că apa este roșie din cauza unei reacții chimice, întrucât canalul nu are scurgere. Aceștia nu exclud că în bazin ar ajunge reziduurile menajere din mai multe gospodării, care nu au acces la canalizare, scrie Prime.md.

“Această culoare roșie apare în urma procesului de putrefacție a materiei organice, cum este frunzele, borhota, care a fost devărsată. Aici cândva se creșteau pești și tot procesul de descompunere plus temperaturile ridicate, lipsa de oxigen redau această culoare a apei”, a menționat șeful adjunct, Agenția Ecologică Bălți, Igor Lazăr.

Canalul de Canotaj din Bălți are o suprafață de 120 de mii de metri pătrați. Capacitatea acestuia este de 200 de mii de metri cubi de apă.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *