Selectați pagina

Femeile din Moldova nasc tot mai puţini copii

Femeile din Moldova nasc tot mai puţini copii

copilFemeile din Moldova nasc tot mai puţini copii, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Anul trecut, cei mai mulţi bebeluşi au venit pe lume în localităţi rurale, iar raportul pe ţară este de 105 băieţi la 100 de fete.

[youtube]http://youtu.be/o80pgXs5AHQ[/youtube]

Cifrele arată că, anul trecut, numărul nou-născuţilor a fost de aproape 37.900 de copii, cu 1.500 mai puţin decât în 2012. Sociologii susţin că natalitatea scade din mai multe motive.

“Este vorba despre condiţiile nefavorabile de a întemeia o familie, migraţia şi nu în ultimul rând este scăderea fertilităţii la cupluri”, spune sociologul Aliona Lazăr.

Medicii le recomandă femeilor să nască până la vârsta 35 de ani.

“Vârsta perfectă pentru naşteri ar fi între 20 şi 22 şi 35 de ani. Până la 20-22 un pic e prea devreme în special până la 18 fiind că avem un risc sporit atât pentru mamă cât şi pentru făt. La femeile care au peste 35 de ani creşte riscul malformaţiilor fetale”, susţine medicul ginecolog Vera Melniciuc.

Moldovencele consideră că vârsta potrivită pentru a aduce pe lume un copil este de până la 30 de ani.

“22 de ani, cred că asta e vârsta potrivită, adică nu mai târziu de 30”.

“Probabil cel mai potrivit este până la 30”.

“Nu pot să vă spun concret, pentru că fiecare gândeşte cum vrea ea şi când crede că e momentul potrivit , atunci poate să-şi întemeieze o familie şi să-şi crească un copil”, spune o femeie.

Statisticile mai arată că numărul copiilor născuţi în afara căsătoriilor s-a micşorat cu şase la sută, anul trecut fiind înregistraţi puţin peste 8.300. De asemenea, vârsta medie a mamelor la prima naştere a fost de 23 de ani.

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.