Selectați pagina

Femeile care nasc mai mulți copii, îmbătrânesc mai greu

Femeile care nasc mai mulți copii, îmbătrânesc mai greu

familieFemeile care au mai mulţi copii ar putea îmbătrâni mai greu. La această concluzie au ajuns oamenii de știință care analizând cromozomii au descoperit că femeile cu mai mulţi copii au telomere mai lungi, ceea ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Telomerii reprezintă structurile de protecţie de la capătul fiecărui cromozom. Astfel, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, telomerii se scurtează, ducând la moartea celulelor, susțin cercetătorii Institutului Naţional pentru Cancer din Statele Unite, potrivit gandul.info.

Cercetarea dată sugerează, dar nu demonstrează, că naşterea mai multor copii este asociată unui ritm mai lent de scurtare a telomerilor şi unei longevităţi crescute, însă pune în discuţie cercetările anterioare care concluzionau că femeile care dau naştere mai multor copii îmbătrânesc mai repede.

„Ritmul scăzut de scurtare a telomerilor descoperit la participantele la studiu care au mai mulţi copii ar putea fi atribuit creşterii dramatice a estrogenului, un hormon produs în timpul sarcinii. Estrogenul funcţionează ca un antioxidant care protejează celulele împotriva scurtării telomerilor”, spune liderul studiului, Pablo Nepomnaschy.

Studiul a fost realizat de Simon Fraser University în British Columbia, Canada și a inclus 75 de femei din două comunităţi rurale din Guatemala.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.