Selectați pagina

Fasolea, aparent banala, dar benefica

Fasolea, aparent banala, dar benefica

fasoleaOriginara din Peru, veche de peste opt milenii, planta pe al carui vrej celebrul Jack a ajuns in meleagurile albastre, senine si fermecate ale cerului… Phaseolus vulgaris, fasolea in denumirea polulara, este una dintre cele mai cultivate plante in intreaga lume. Ce o face atat de iubita? Ei bine, o recomanda cantitatea si calitatea substantelor continute: vitamine din grupul B, vitamina A, C, E, potasiu, magneziu, seleniu, calciu, fier, fosfor, oligoelemente, saruri minerale, aminoacizi. Iata de ce fasolea este atat de raspandita si cunoscuta in toata lumea, fiind cultivata in peste 30.000 de soiuri.

Una dintre cele mai importante calitati ale acestei plante este actiunea antidiabetica, in acest scop fiind recomandata decoctia de pastai uscate, preparata prin fierberea a 300 g pastai (dupa ce acestea au fost tinute la inmuiat o zi) in apa cat sa le acopere. Se lasa la fiert pana scade totul la jumatate, apoi se lasa la racit si se administreaza pe parcursul a doua zile, dupa fiecare masa. Ceaiul de pastai crude este benefic in ameliorarea arteriosclerozei, in acest scop se iau cate trei cani de ceai pe zi, tot dupa fiecare masa. In bolile de piele, este indicat sucul de pastai verzi, administrat dimineata, inainte de mancare; consumat astfel se beneficiaza si de actiunea diuretica a acestui suc.

Pentru ca este saraca in calorii, fasolea este adesea recomandata in curele de slabire, aceasta fiind un ajutor important si in reglarea tranzitului intestinal. Datorita continutului de fibre solubile si insolubile, fasolea are rolul de a reduce nivelul grasimilor din sange, asadar scade colesterolul, si de a combate constipatia.

Este important de luat in calcul faptul ca fasolea, desi nu are un aport major de calorii, poate deveni o bomba calorica atunci cand este preparata alaturi de grasimi, si amintesc aici de traditionala fasole cu carnati sau fasole cu costita afumata, care, prin prepararea indelungata si prin adaugarea celorlalte ingrediente, alcatuiesc un produs cu un continut ridicat de calorii. Asadar, cuvantul de ordine este cumpatarea.

Fasolea, atat de indragita de-a lungul timpului datorita gustului sau unic, poate fi folosita si extern, sub forma de cataplasme (atat din frunze proaspete, cat si din boabe crude sau fierte) pentru combaterea eczemelor, a arsurilor sau a altor afectiuni dermatologice. Tot pentru combaterea eczemelor sau a altor boli de piele, in trecut, oamenii de la sate faceau o crema din faina de fasole, faina de porumb si untura si o aplicau pe zonele afectate. Impotriva acneei se pot face masti din fasole fierte si apoi zdrobite.

Cistitele pot fi ameliorate cu ajutorul bailor locale cu infuzie din teci de fasole. Aceeasi infuzie este benefica si in cazul celor care sufera de boli reumatismale si se recomanda baile fierbinti sau aplicarea de comprese calde pe zonele dureroase.

(Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *